Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Prosto z ogrodu

Prosto z ogrodu
 
 


Narwij młodego mlecza i z zieleniny zrób sałatkę, posyp płatkami słonecznika lub bratków, dodaj winegretu. Usmaż kwiaty cukinii albo nasturcji. Zamiast na targ, wystarczy zajrzeć do własnego ogrodu.

Stanisław Lem postulował niegdyś ustami jednego ze swych bohaterów, by stawiać pomniki „nieznanym zjadaczom”. W pomroce dziejów zaginęli bowiem śmiałkowie, którzy pierwsi wyłuskali z kłosa ziarno, znaleźli dziko rosnącego ogórka czy inną rzepę i z narażeniem życia wsadzili do gęby, przeżuli i połknęli. Potem pozostawało tylko z drżeniem kolan czekać na efekty: albo będzie dobrze, albo reszta plemienia już wie, że tego zielonego z czerwonym kwiatkiem się nie zjada.

Przypomniała mi się ta myśl, gdy po długiej abstynencji miałem okazję popatrzeć w telewizor. Bo oto widzę jakiegoś faceta zrzuconego do dżungli, który jak te nasze praszczury przeżuwa korzonki, wysysa soki z łodyg i dziamie kwiatki. Tylko po to, by pokazać, że zjeść można prawie wszystko. Ano można, lecz co to za przyjemność? Lepiej wyjść do ogródka i zrobić sobie bezpieczny, ale i ekscytujący minisurvival ze swojskimi roślinami: posypać makaron lekko pikantnymi płatkami kwiatów czosnku, zakisić jak kapustę młodziutkie listki pokrzywy. Będzie smaczniej niż w telewizji, a równie ciekawie. Na wszelki wypadek warto jednak zaopatrzyć się w dobry atlas roślin jadalnych.

reklama

Warzywa faszerowane
Weź: •2 nieduże papryki • cebulę •2 cukinie •2 małe bakłażany •4 łyżki oliwy z oliwek •40 dag mielonej wołowiny •gałązkę tymianku •garść orzeszków pinii •garstkę kwiatów rozmarynu i tymianku •dużą szczyptę ostrej papryki •sól i pieprz do smaku

Paprykom odetnij „czapeczki”, bakłażana i cukinię przekrój wzdłuż. Łyżką wybierz część miąższu ze środka, żeby było miejsce na farsz. Posiekaj i odłóż. Cebulę pokrój w kostkę, orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Rozgrzej połowę oliwy na patelni, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso i smaż, mieszając. Wrzuć posiekanego bakłażana i cukinię, dodaj oskubane listki tymianku, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Smaż jeszcze 5 minut, mieszając. Nałóż farsz do papryk, skrop resztą oliwy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20–30 minut, aż warzywa zmiękną. Podawaj posypane płatkami kwiatów rozmarynu i tymianku.

***

Królik z bobem i szparagami
Weź: •podzielonego na porcje królika •12 plasterków surowego wędzonego boczku •2 cebule •1½ szklanki młodego bobu •2 pęczki szparagów •gałązkę rozmarynu •gałązkę tymianku •4 łyżki oliwy z oliwek •sól i pieprz do smaku

Kawałki królika dopraw, owiń plasterkami boczku, zepnij wykałaczką, żeby się trzymało. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zrumień mięso z każdej strony, przełóż do brytfanki. Na pozostałym tłuszczu usmaż na złoto pokrojoną w plasterki cebulę, dodaj do mięsa. Rozgrzej piekarnik do 180°C, podlej mięso połówką szklanki wody, wrzuć całe gałązki ziół, bób oraz oczyszczone szparagi, przykryji piecz przez 45 minut. Sprawdź, czy mięso i warzywa są miękkie. Jeśli tak, podawaj.

***

Deska serów z truskawkami
Weź: •po kawałku sera brie, camemberta, gorgonzoli lub roqueforta, goudy, twardego sera koziego, miękkiego, pleśniowego sera koziego •kilka małych oscypków •paczkę słonych krakersów •pół kilo truskawek •3 łyżki miodu akacjowego •łyżkę oliwy extra virgin •garść liści mięty •świeżo zmielony czarny pieprz

Sery i krakersy rozłóż na talerzach. Truskawki pokrój na połówki, posyp odrobiną pieprzu, polej miodem i oliwą, dodaj porwane listki mięty. Wymieszaj, rozłóż na talerze.
 

Weranda Country nr 5/2010