Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ogniste michy

Ogniste michy
 
 


Dodające energii, sycące, a do tego kolorowe i pyszne. Idealne na jesienne szarugi.

Zupa z soczewicy

weź: •czerwoną cebulę •3 dymki •1,5 szklanki czerwonej soczewicy •2 ząbki czosnku •po łyżeczce: czerwonej papryki, mielonego kminku, kurkumy •pół łyżeczki cynamonu •litr bulionu warzywnego •puszkę czerwonej fasoli •cytrynę •pół pęczka kolendry •sól •oliwę

Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć z przyprawami na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj fasolę i soczewicę. Zalej bulionem, zamieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. Dolej sok z cytryny, posól i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę podawaj udekorowaną pokrojoną dymką i posiekaną kolendrą.

Paprykowa

weź: •3 czerwone papryki •żółtą paprykę •cebulę •250 ml przecieru pomidorowego •600 ml bulionu warzywnego •3 ząbki czosnku •papryczkę chili •2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki •oliwę •sól, pieprz

Papryki pokrój w cienkie paski. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekaj. Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i chili. Duś przez 5 minut, dorzuć pokrojoną paprykę. Smaż na wolnym ogniu przez 15 minut. Dosyp słodką paprykę i smaż jeszcze przez chwilę. Zalej bulionem i przecierem pomidorowym. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Wyjmij z zupy kilka pasków papryki, resztę zmiksuj. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem i bagietką, udekorowaną paskami papryki.

reklama

Krem z dyni piżmowej

weź: •2 duże dynie piżmowe •2 łyżki nasion kolendry •cebulę •oliwę •liść laurowy •1,5 litra bulionu drobiowego •2 marchewki •ząbek czosnku •2 suszone papryczki chili •4 łyżki kwaśnej śmietany •2 gałązki świeżego majeranku •sól, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200ºC i nasmaruj żaroodporne naczynie oliwą. Odetnij końcówki dyni, przekrój na pół, usuń nasiona. Pokrusz papryczki chili i utrzyj razem z nasionami kolendry w moździerzu. Posyp dynie, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, zeszklij cebulę z czosnkiem. Wyjmij dynię z piekarnika, wydrąż miąższ i przełóż go do garnka z cebulą. Zalej bulionem i zagotuj. Zmiksuj, przelej do miseczek (do każdej dodaj łyżkę śmietany). Zupę podawaj udekorowaną  listkami majeranku, oprószoną świeżo zmielonym pieprzem.

Barszcz z imbirową śmietaną

weź: •400 g buraków •250 g ziemniaków •3 liście radicchio •cebulę •łyżkę masła •liść laurowy •litr bulionu mięsnego •łyżeczkę suszonego majeranku •2-3 łyżki czerwonego octu winnego •2 cm korzenia imbiru •100 ml gęstej śmietany •100 ml śmietany 30% •sól, pieprz

Obierz cebulę, ziemniaki i buraki. Buraki pokrój w cienkie paski, a cebulę i ziemniaki w kostkę. Umyj radicchio i posiekaj w cienkie paski. Roztop masło w garnku i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, ziemniaki, buraki i smaż przez chwilę. Zalej bulionem, dopraw majerankiem. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Usuń liść laurowy, niewielką ilość radicchio i buraków odłóż do dekoracji. Zmiksuj zupę, dopraw solą, pieprzem i octem. Ubij śmietanę, wymieszaj z utartym imbirem i gęstą śmietaną, ułóż wyjęte wcześniej paski buraków oraz radicchio w miseczkach, zalej je zupą. Podawaj z imbirową śmietaną.

Pyszna cebulowa

weź: •kilo cebuli •litr bulionu warzywnego •50 g masła •250 ml białego wytrawnego wina •gałkę muszkatołową •łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i szczyptę mielonego kminku •4 kromki bagietki •100 g sera raclette •2 ząbki czosnku •sól, pieprz

Cebule pokrój w pierścienie, zeszklij je na maśle. Wlej bulion, wino, dopraw gałką muszkatołową, tymiankiem i kminkiem. Gotuj przez 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220ºC lub ustaw opcję grill. Natrzyj pieczywo ząbkiem czosnku, drugi wyciśnij do zupy. Całość dopraw solą, pieprzem i przelej do żaroodpornych miseczek. Ułóż na wierzchu kromki bagietek i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści.

Gulaszowa 

weź: •400 g mięsa mielonego •2 cebule •ząbek czosnku •150 g ziemniaków •100 g pieczarek •2 marchewki •2 łyżki oleju •200 ml przecieru pomidorowego •pół litra soku pomidorowego •300 ml bulionu •2 łyżeczki przyprawy do gulaszu •po łyżeczce: papryki, majeranku i kminku •szczyptę soli

Cebulę pokrój w krążki, czosnek wyciśnij. Obrane ziemniaki pokrój w plasterki, marchewki w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa i smaż jeszcze kilka minut, mieszając. Dodaj przecier pomidorowy, sok, bulion i przyprawy. Gotuj pod przykryciem ok. 30-40 minut. Podawaj ze świeżym chlebem.

Andaluzyjska rybna

weź: •600 g filetu z żabnicy (miecznika lub dorsza) •szalotkę •2 ząbki czosnku •papryczkę chili •gałązkę rozmarynu •4 łyżki oliwy •4 pomidory •2 żółte papryki •4 gałązki tymianku •pół pęczka bazylii­­­ •400 ml soku pomidorowego •200 ml wywaru rybnego •sól, pieprz •tabasco

Pokrój rybę w kostkę. Zrób marynatę (z oliwy i posiekanych: szalotki, czosnku, chili, rozmarynu), zanurz rybę. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Pokrój pomidory i paprykę. Liście bazylii i tymianku posiekaj, zostawiając kilka do dekoracji. Przełóż kawałki ryby na rozgrzaną oliwę i smaż chwilę ze wszystkich stron. Zalej marynatą. Po kilku minutach dorzuć paprykę, pomidory, zalej sokiem pomidorowym i wywarem rybnym.
Duś na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw ziołami, solą, pieprzem i tabasco. Zupę podawaj udekorowaną listkami bazylii i tymianku.

Oryginalny krupnik

weź: •400 g łopatki cielęcej •2 cebule •ząbek czosnku •2 łyżki masła •łyżeczkę kminku •litr bulionu mięsnego •łyżeczkę mielonej papryki •100 g kaszy jęczmiennej •250 g włoskiej kapusty •150 g brukselki •2-3 łyżki śmietany •sól, pieprz •dymkę do dekoracji

Pokrój mięso w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Cebule posiekaj w kostkę, czosnek – drobno. Roztop masło w garnku i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Dopraw kminkiem,  dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż kilka minut i zalej bulionem. Dopraw pieprzem i dodaj kaszę, gotuj przez 30-40 minut. Kapustę pokrój w cienkie paski, oczyść brukselkę, wrzuć do zupy i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę dopraw śmie-taną. Podawaj z łyżeczką śmietany, udekorowaną dymką.
 

Weranda Country nr 6/2011