Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Cykoria - szlachetna kuzynka sałaty

Crostini Crostini z serem Camembert oraz sałatką z cykorii i jabłek.
 
 


Mała i niepozorna cykoria ukrywa w sobie bogactwo witamin i smak, który ożywi każdą potrawę. Wspaniale smakuje w sałatce, zapiekance, zupie.


PRZEPISY Z CYKORIĄ:

Cykoria z sosem miodowym

weź: •8 cykorii •sól •½ szklanki oleju arachidowego•2-3 łyżki miodu gryczanego•ciemny sos sojowy do smaku•kiełki kapusty do posypania

Cykorie oczyść, wytnij głąby, ugotuj na parze. Olej arachidowy wymieszaj z miodem. Przypraw do smaku sporą ilością sosu sojowego. Ugotowane cykorie przełóż na talerze. Posyp solą i kiełkami. Podawaj z dodatkiem sosu miodowego.

***

reklama

Crostini z serem Camembert oraz sałatką z cykorii i jabłek

weź: •4 bułki typu ciabatta •8 okrągłych plastrów camemberta o grubości ok. ½ cm •1-2 jabłka •cykorię •pęczek kiełków rzodkiewki •2-3 łyżki orzeszków piniowych•2 łyżki oleju •3 łyżki octu jabłkowego•sól •świeżo zmielony pieprz •szczyptę cukru

Przekrój ciabatty na pół i ułóż na każdej części plaster sera. Rozgrzej piekarnik do 160°C i wstaw grzanki na 5–10 minut. W tym czasie umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Umyj cykorię, osusz i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj jabłko z cykorią i kiełkami. Polej sałatkę olejem i octem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wyjmij crostini z piekarnika i ułóż na każdej porcji sałatkę. Podawaj posypane orzeszkami piniowymi.

***

Guacamole na liściach cykorii

weź: •2-3 kolby cykorii •dojrzałe awokado •pół limonki lub cytryny•pomidor •cebulkę •ząbek czosnku •pół papryczki chili •sól, pieprz •2 łyżki oliwy •2 łyżki posiekanych listków kolendry

Obrane pomidory oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili oczyść, pokrój w niewielką kostkę. Awo-kado przetnij na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ. Natychmiast skrop go sokiem z limonki (żeby nie ściemniał) i drobno pokrój. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z kolendrą (świeżą kolendrę możesz zastąpić pietruszką, choć to już nie będzie to samo). Przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj. Cykorie oczyść, podziel na pojedyncze liście. Napełnij je guacamole.
 

Weranda Country nr 2/2012