Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kartofel obieżyświat

Ziemniaki Ziemniaki najsmaczniejsze są tuż po zbiorach. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem, by straciły jak najmniej cennych minerałów.
 
 


Zapiekanka z ziemniaków i suszonych śliwek

Weź: •2 łyżki oliwy z oliwek •cebulę •1 kg ziemniaków •2 łyżki mąki • główkę czosnku •2 szklanki bulionu warzywnego •kieliszek czerwonego wina •dużą garść suszonych śliwek •2 gałązki rozmarynu •4 łyżki blanszowanych migdałów •sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, cebulę w plasterki. Śliwki namocz w ciepłej wodzie, wyjmij pestki. Główkę czosnku podziel na ząbki. Nie obieraj. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, przesmaż cebulę 5 minut, aż zmięknie. Wrzuć ziemniaki i smaż jeszcze 3 minuty. Wsyp mąkę, zamieszaj, wlej połowę bulionu i wino. Zamieszaj, przelej do naczynia do zapiekania. Wrzuć śliwki, ząbki czosnku, migdały i porwane gałązki rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Piecz bez przykrycia przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej resztę bulionu i zostaw w piekarniku jeszcze na kwadrans. Podawaj same lub z gotowanymi warzywami.

reklama

Angielski paj rybny z ziemniakami

Weź: •1 kg ziemniaków •filet z łososia (ok. 1/2 kg) •filet z dorsza (ok. 1/2 kg) •1/2 litra mleka •listek laurowy •garść świeżego koperku •4 łyżki masła •dużą cebulę  •szklankę słodkiej śmietanki 12% •garść ogonów krewetek (ugotowanych lub surowych) •3 łyżki mąki•sól i pieprz do smaku •kawałek startego sera cheddar

Cebulę posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj 10 minut. Na dużej patelni zalej mlekiem oba filety (skórą do góry – jeśli ją mają). Wrzuć listek laurowy, zagotuj, trzymaj na ogniu przez 3 minuty. Przykryj, odstaw na 5 minut. Wyjmij filety, pozostawiając płyn z gotowania. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmaruj masłem naczynie do zapiekania. Wrzuć do środka podzieloną na kawałki rybę. Dodaj posiekany koperek. Przesmaż na maśle posiekaną cebulę, dodaj mąkę, zamieszaj. Wlej płyn z gotowania ryby i śmietankę, dopraw solą i pieprzem, znów zamieszaj. Zagotuj jeszcze raz, aż zgęstnieje. Do naczynia do zapiekania wrzuć krewetki, zalej wszystko mleczną mieszaniną. Na wierzchu posyp ziemniakami i startym serem. Zapiekaj pół godziny, aż ziemniaki się zezłocą. Podawaj natychmiast.

Greckie kotleciki z ziemniaków i fety

Weź: •1/2 kg ziemniaków •opakowanie (ok. 100 g) sera feta •4 cebulki dymki •jajko •2 łyżki mąki •sok z cytryny •4 łyżki oliwy z oliwek •gałązkę koperku •sól i pieprz

Ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź. Rozgnieć widelcem, dodaj pokruszoną fetę. Dymkę i koperek posiekaj, wrzuć do ziemniaków. Dodaj jajko i sok z cytryny. Dopraw. Formuj kulki wielkości orzecha, posyp mąką, spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż na złoto po obu stronach. Podawaj gorące z sałatką.

Hiszpańska Tortilla

Weź: •4 łyżki oliwy z oliwek •3 ziemniaki •cebulę •4 jaja •gałązkę pietruszki •sól i pieprz do smaku

Jaja roztrzep w misce, dopraw. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, uważając, by nie była zbyt gorąca. Przesmaż ziemniaki na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną. Dodaj cebulę i delikatnie zeszklij. Rozłóż łyżką ziemniaki na patelni tak, by tworzyły jednolitą warstwę na dnie. Zalej mieszanką jajeczną i smaż, uważając, by nie przypaliły się brzegi potrawy. Zajmie to około 8 minut na małym ogniu. Pod koniec przykryj, by wierzch także stężał. Przełóż na talerz, posyp siekaną pietruszką.

Kopytka

Kopytka to potrawa babcina i – typowo jesienna. Trzeba je robić z dojrzałych, kopanych we wrześniu i październiku ziemniaków. Młode są za wodniste.

Weź: •1 kg ziemniaków •1–2 jaja (zależy od wielkości) •ok. 35 dag mąki •sól do smaku

Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Ugotuj w osolonej wodzie, gdy nieco ostygną, obierz i przeciśnij przez praskę. Poczekaj, aż zupełnie wystygną, w przeciwnym razie ciasto zrobi się gumowate! Przełóż na stolnicę, dodaj przesianą mąkę, sól i jajka. Zagnieć dość zwarte ciasto. Podziel na kilka części, uformuj wałeczki grubości kciuka, pokrój na dwucentymetrowe kluseczki. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną.
Kopytka zjadamy z masełkiem lub ze skwarkami – w wersji podstawowej albo jako dodatek do dań w sosie. Z tego samego ciasta możemy zrobić ziemniaczane knedle.

Knedle

Gotowe wałeczki rozpłaszczamy, do środka wkładamy farsz (np. bryndzę lub drobno posiekane grzyby przesmażone z cebulą), a następnie zawijamy brzegi i formujemy kulki. Ciasto powinno być pulchne i nie kleić się do rąk (w razie czego dodać mąki). Możemy także obkleić nim śliwki (wersja na słodko). Ciasto ziemniaczane nie może leżeć zbyt długo, bo robi się luźne, więc lepiej nie zostawiać knedli na potem do ugotowania. Gotowe knedelki polewamy bułeczką tartą zrumienioną na masełku lub podajemy ze śmietaną posypane cukrem. Ostatnia uwaga – knedle i kopytka uzależniają, zachowajmy zatem umiar! Zaprzyjaźniony „kopytkowy skrytożerca” wymagał masaży i miętowej herbatki, gdy z łakomstwa pożarł cztery porcje. Oczywiście – kopytka ciągle wielbi.


Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood, shutterstock.com, Archiwum

Weranda Country nr 4/2008