Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Festiwal kanapek

Wymyślił ją lord Sandwich, brytyjski arystokrata. Ta pierwsza miała trzy cienkie warstwy chleba, przełożone mięsem oraz dodatkami, i natychmiast stała się bardzo modna.
 
 


Wymyślił ją lord Sandwich, brytyjski arystokrata. Ta pierwsza miała trzy cienkie warstwy chleba, przełożone mięsem oraz dodatkami, i natychmiast stała się bardzo modna.

Kanapka Caprese

weź: •8 kromek wiejskiego chleba •2 pomidory •około ćwierć kilo mozzarelli w kulkach •10 dag ementalera •pęczek bazylii •4 łyżki oliwy z oliwek •sól i pieprz do smaku

Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki, ementaler zetrzyj na tarce. Listki bazylii oskub z łodyżek. Na połowie kromek chleba ułóż mozzarellę i pomidory, posyp odrobiną żółtego sera. Połóż na grillu i piecz, aż ser zacznie się roztapiać. Pozostałe kromki posmaruj oliwą i również podpiecz. Na ser i pomidory nałoż świeżą bazylię, skrop oliwą, dopraw i złóż kanapki.

***

Polędwica i karmelizowana cebula

weź: •4 plastry żytniego chleba •4 łyżki majonezu •2 łyżki musztardy pełnoziarnistej •garść rukoli •2 plastry polędwicy wołowej •łyżeczkę cukru •4 plastry sera pleśniowego (gorgonzola, roquefort) •białą cebulę •6 łyżek oliwy z oliwek •sól i pieprz do smaku

Rozgrzej połowę oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i cukier. Smaż, mieszając, aż się skarmelizuje – około kwadransa. Dopraw solą i pieprzem, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i usmaż polędwicę, około 2 minut z każdej strony. Połowę kromek posmaruj majonezem, drugą połowę musztardą. Na część majonezową nałóż kilka listków rukoli, trochę cebuli, plaster polędwicy i dwa plastry sera. Przykryj kromkami z musztardą.

reklama

***

Salami i ogórki konserwowe

weź: •2 ciabatty •4 łyżki oliwy extra virgin •8 plastrów dobrego salami •8 plastrów sera cheddar •6 małych ogórków konserwowych •pomidor malinowy •garść listków bazylii •sól i pieprz do smaku •pół łyżeczki kminku •3 łyżki oleju •sól i pieprz do smaku

Ciabatty przekrój na pół, skrop oliwą i podpiecz na grillu lub piekarniku. Na połowie kromek połóż po 4 plasterki salami i sera, przekrojone wzdłuż ogórki i dwa plasterki pomidora. Posyp listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem, przykryj drugą połówką kanapki.

***

Banany z boczkiem

weź: •4 plastry żytniego chleba ziarnistego •4 łyżki masła orzechowego •2 banany •12 plastrów surowego wędzonego boczku •mały kieliszek syropu klonowego •3 łyżki masła

Banany obierz, pokrój na ćwiartki. Rozgrzej na patelni masło i przesmaż owoce, aż się zrumienią. Na drugiej patelni usmaż boczek na chrupko. Kromki chleba posmaruj masłem orzechowym, na wierzch połóż banany i boczek. Skrop syropem klonowym i podawaj.
 

Zobacz również: