Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pyszna majówka

Fritata z cukinią
 
 

Wybierasz się na piknik z rodziną lub z przyjaciółmi? Przygotuj coś, co podbije podniebienie  najbardziej wybrednego degustatora. Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Frittata z cukinią
weź:
• 5 młodych cukinii (najlepiej z kwiatami)
• 4 jaja
• szklankę mleka
• opakowanie twarożku z koziego mleka
• kilka gałązek świeżej mięty
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku

Cukinie pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Twarożek rozkrusz w palcach do miseczki. Rozgrzej na niezbyt dużej patelni oliwę, dodaj cukinię i smaż 3 minuty, cały czas mieszając. Miętę posiekaj. Jaja roztrzep z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Wlej masę na patelnię i smaż na małym ogniu, aż zacznie się ścinać. Posyp na wierzchu miętą i twarożkiem, przykryj i trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty. Podawaj na ciepło lub na zimno.

reklama


Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i truskawek
weź:
• pęczek selera naciowego
• 2 garści truskawek
• 2 gałązki mięty
• 2 gałązki bazylii
• 1/4 szklanki oliwy extra virgin
• cytrynę
• puszkę tuńczyka w zalewie naturalnej
• sałatę
• sól morską
• świeżo zmielony czarny pieprz

Z łodyg selera odetnij końce, pokrój na plasterki. Truskawki podziel na ćwiartki. Listki ziół grubo posiekaj. Z oliwy, soku z cytryny, mięty i bazylii zrób dressing. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź tuńczyka, podziel na kawałki. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Wyłóż miseczki sałatą, napełnij je sałatką, polej winegretem i podawaj.

Likier miętowy i limoncello
weź:

na likier miętowy:
• litr spirytusu
• 6 szklanek wody
• 600 g cukru • 12 dorodnych gałązek mięty

na limoncello:
• litr spirytusu
• 6 szklanek wody
• 600 g cukru
• 7 cytryn

Zrób likier miętowy. Wlej spirytus do dużego słoja, dodaj połowę mięty, zamknij szczelnie i odstaw na dwa dni. Z wody, cukru i pozostałej mięty zagotuj syrop, ostudź. Wymieszaj ze spirytusem, zamknij szczelnie i odstaw na tydzień. Przecedź przez gazę, przelej do butelek. Podawaj zmrożony. Zrób limoncello. Cytryny wyszoruj, sparz i obierz tak cienko, by na skórce nie została biała część. Zalej skórki spirytusem i odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Zagotuj syrop z wody, soku z cytryn i cukru. Ostudź, wymieszaj ze spirytusem, odstaw na dobę. Potem przefiltruj przez gazę i rozlej do butelek. Nalewka jest tym lepsza, im dłużej stoi.