Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Nowe smaki Agnieszki

Nadziewane awokado to pyszna przystawka. Zdjęcia: Michał Mrowiec  
 
 


Przyroda rozkwita, a na naszych talerzach pojawia się coraz więcej kolorów.

Nowalijki, soczysta sałata, rzodkiewki... Kuszą jak nigdy – mówi Agnieszka z pensjonatu Dzika Kaczka. – Pozwalamy sobie na trochę więcej, stąd na naszym stole różne słodkości. No i wiosna to Wielkanoc! To kolorowe mazurki, baby, kajmaki, daktyle. Co roku wymyślam też nową wariację na temat jajek. W tym sezonie faszerowałam nimi awokado. Wyszło fantastycznie! Połączenie awokado, jajek, łososia i zielonego sosu polecam wszystkim – na wiosnę szukajcie nowych smaków.


PRZEPISY AGNIESZKI:


Nadziewane awokado

Farsz I
Drobno pokrojone jajka, posiekane świeże zioła – koperek, zieloną pietruszkę, szałwię – kawałki łososia i drobno pokrojoną czerwoną paprykę wymieszaj z łyżeczką majonezu. Dodaj odrobinę soli i grubo mielony pieprz.

Farsz II
Pokrojone jajka, posiekany szczypiorek, kilka rzodkiewek, natkę pietruszki, odrobinę sera typu rokfor wymieszaj z łyżeczką majonezu. Awokado przekrój na równe połówki, w miejsce po pestce połóż plaster wędzonego łososia. Zagłębienie wypełnij farszem i udekoruj świeżym koperkiem. Pyszna przystawka.

reklama

***

Rosół

Weź: •mięso wołowe z kością (najlepiej szpikową!) •3–4 marchewki •pietruszkę •duży kawałek selera •por •mały grzybek dla koloru (najlepsze borowik lub podgrzybek) •sól, pieprz •liść laurowy •6 ziarenek ziela angielskiego

Żeby rosół wyszedł klarowny, nie wolno go mieszać, dolewać wody podczas gotowania ani nakrywać przykrywką. Wszystkie składniki zalej zimną wodą (pamiętając, że zupa będzie się gotować bez przykrycia i nie można dolewać wody) i gotuj około 3 godzin. Nie mieszaj; posól i dodaj trochę pieprzu do smaku. Po 2–3 godzinach wyjmij mięso, warzywa i zioła. Zupę przecedź przez kilkakrotnie złożoną gazę. Dosól i popieprz; jeśli trzeba, wkrój marchewkę i podawaj.

***

Buraczki z miodem i tymiankiem

Buraki równej wielkości, umyte, nieobrane, gotuj mniej więcej godzinę. Po odcedzeniu obierz (koniecznie w rękawiczkach!) i pokrój  w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę dobrego miodu, włóż plastry buraków, posyp tymiankiem i obsmaż, delikatnie mieszając. Podawaj ciepłe, przybrane gałązkami świeżego tymianku. Są znakomite jako warzywo na gorąco do mięs lub na zimno do serów.