Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kochamy dynie

Kochamy dynie
 
 

 
Czy widział ktoś kiedyś dynię, która waży pół tony? Chyba tylko Kopciuszek. Ale tamta była zaczarowana, dlatego urosła do rozmiarów karety.

Co skłoniło do takiego wyczynu dynię Barbary i Jana Styrów, pozostanie ich słodką tajemnicą. Judyta, bo tak nazwano olbrzymkę, przyjechała na Dolnośląski Festiwal Dyni we wrocławskim ogrodzie botanicznym w towarzystwie dorodnych sióstr: Ani (483 kg) i Gosi (460 kg). Tylko karetę trzeba było zastąpić ciężarówką, bo tych trzech gracji nie uciągnąłby żaden koń. Zanim pojechały na wybory miss, pęczniały sobie spokojnie na polu w Zdzieszowicach na Opolszczyźnie. Przybierały mniej więcej dwa kilogramy na dobę. Żeby nie zaszkodziły im nocne chłody, pan Jan o zmierzchu opatulał je troskliwie kocykiem.

W kuluarach szeptano, że podobno podlewał olbrzymki piwem, i dlatego tak urosły im brzuchy. Oficjalnie jako przepis na sukces wymienia się jednak cztery czynniki: dobre nasiona, żyzną ziemię, ciężką pracę i szczęście. Miłośnicy, smakosze i hodowcy dyń zbierają się w ogrodzie botanicznym od kilku lat w październiku, czyli szczycie sezonu na te smakowite i zdrowe warzywa. Wymieniają się przepisami i opowiadają o walorach przetworów. Bo dynie mają odmładzający beta-karoten, masę minerałów i odchudzający błonnik.

My poprosiliśmy o przepisy dwie specjalistki od dyniowych pyszności – Marię Celak (rogale i ciasteczka) i Magdalenę Kostuch.

reklama

PRZEPISY Z DYNI:


Kruche ciasteczka
Weź: •3 szklanki mąki •kostkę masła •5 żółtek •3 łyżki cukru pudru •łyżeczkę amoniaku •szklankę surowej startej dyni (na tarce o drobnych oczkach)

Mąkę, jajka i masło rozmieszaj, zagnieć ciasto, a na końcu dodaj dynię. Rozwałkuj jak najcieniej, wykrawaj ciasteczka i piecz na złoto 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Złote rogale
Weź na ciasto: •½ kg mąki •kostkę masła •2 żółtka •2 łyżki cukru •pół szklanki mleka •sól •6 dag drożdży Na mus dyniowy: •2 kg pokrojonej dyni •szklankę cukru •½ kg obranych i pokrojonych jabłek

Składniki musu duś na patelni przez pół godziny. Drożdże rozpuść z cukrem i mlekiem, dosyp mąkę. Rozpuść masło i dolej ciepłe do ciasta, zagnieć je i zawiń w lnianą ściereczkę. Potem włóż do zimnej wody, a gdy ciasto wypłynie na powierzchnię – wyciśnij je, posyp stolnicę mąką i wyrób cienki placek. Wykrawaj z niego szklanką kółka. Wykładaj pośrodku mus dyniowy i sklejaj jak pierogi, formując półksiężyce. Piecz rogale niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Nalewka
Dojrzałą dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę, włóż do słoja i zalej wódką, aby dynia była zakryta. Szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach odcedź dynię, a wódkę dosłódź do smaku (3 szklanki cukru na szklankę wody), wymieszaj i rozlej do butelek. Dobrze zakorkowane mogą stać w chłodnym miejscu przez 4–5 miesięcy.

Dynia słodko-kwaśna
Pokrojoną w kostki lub plasterki dynię włóż do słojów. Przygotuj zalewę octową. Na każdą szklankę 10-procentowego octu weź 5–6 szklanek wody, 10–16 łyżek cukru i 10–15 goździków. To wszystko zagotuj. Wlej do słoików z dynią, zakręć i pasteryzuj około pół godziny.


Tekst: Monika Grzybowska
Fotografie: Karolina Migurska-Szewczyk