Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Złote słodkości

Złote słodkości Dżem cytrusowy.
 
 


Coraz częściej można kupić ekologiczne konfitury i dżemy, ale nigdy nie dorównają one tym smażonym w miedzianym rondlu wedle starych dobrych przepisów. Bo wtedy, kiedy powstały owe receptury jedyną chemią, jaką znano, były: drewniana łyżka, dobry piec i trochę cukru.

Nie namawiamy do masowej produkcji słodkości, ale jeśli mamy własny sad czy choćby drzewko, możemy też mieć zdrowe i świeże przetwory z jabłek, gruszek czy pigwy.

Najlepiej nadają się jabłka kwaśne (antonówka, reneta), gdyż szybko się rozgotowują. We wrześniu dojrzewa także pigwa. Jej żółte owoce wydzielają delikatny aromat mający coś z pomarańczy i ananasa. Pozostawione w kuchni szybko wypełnią ją świeżym, orzeźwiającym zapachem.

Pigwy nie jemy na surowo, ma cierpki i twardy miąższ. Duża zawartość pektyn sprawia, że można z niej robić doskonałe galaretki, powidła, marmolady, dżem i kompoty. Jej owoce zawierają wiele kwasów organicznych, a także olejek eteryczny, witaminę C oraz mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.

reklama

NAJLEPSZE PRZEPISY:

Mus jabłkowy

Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w kawałki, włóż do rondla i – polane niewielką ilością wody – duś na małym ogniu, aż się rozpadną. Wówczas zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Przecier jabłkowy duś dalej, aż zgęstnieje, posłódź do smaku. Możesz dodać rodzynki, cynamon lub skórkę startą z cytryn. Mus jabłkowy można jeść na ciepło lub na zimno, wykorzystywać jako dodatek do innych potraw.

Dżem z dyni z jabłkami

Weź: •1 kg dyni •50 dag kwaśnych jabłek •70 dag cukru •kilka goździków •cynamon do smaku

Umytą i obraną dynię oczyść z pestek oraz luźnego miękiszu. Pokrój na kawałki. Pokrojone jabłka wymieszaj z dynią, duś w rondlu przez pół godziny. Przetrzyj, dodaj cukier i przyprawy i dalej podgrzewaj, aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do słoików, potem szczelnie zamknij.

Magiczny smak

Weź: •6 jabłek •łyżkę masła •1⁄2 szklanki miodu •1⁄2 szklanki posiekanych fig •1⁄2 szklanki obranych, posiekanych migdałów lub orzechów

Masło utrzyj z miodem, dolewając około 1⁄3 szklanki wody. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne. Figi wymieszaj z migdałami (można dodać łyżkę konfitury śliwkowej). Nadziej nimi wydrążone jabłka. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej miodowym sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C tak długo, aż jabłka będą miękkie. Podczas pieczenia kilka razy polej je sosem zbierającym się na dnie naczynia. Gotowe jabłka ostudź, wstaw do lodówki na 30–40 minut.

Gruszkowy dżem do mięs

Weź: •1 kg dojrzałych gruszek •30 dag cukru •szklankę wody •laskę wanilii •4 goździki •2 łyżki posiekanego tymianku •łyżeczkę imbiru •cytrynę

Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój i skrop sokiem z cytryny. W rondelku zagotuj szklankę wody, włóż owoce i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj cukier oraz przyprawy i gotuj, aż odparuje woda. Gorący dżem przełóż do słoików, natychmiast dobrze zakręć.

Gruszki w syropie

Weź: •1,5 kg gruszek •3⁄4 litra wody •cukier waniliowy  •3-4 goździki na słoik •1⁄2 kg cukru •2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Zagotuj 3⁄4 litra wody z kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i cukrem. Do tej zalewy włóż gruszki i gotuj przez godzinę, aż się zeszklą. Gorące przełóż do słoików, dodaj do każdego 3-4 goździki i szybko zakręć.