Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tarta z bobem

Przepis na tartę z bobem, boczkiem i parmezanem. Pamiętaj, że jeśli zostanie ci trochę ciasta możesz je zamrozić. Zdjęcia: Nicolas Villegas, Stylizacja: Matylda Rosłaniec  
 
 

Przepis na sezonową tartę z bobem

Weź na ciasto:
• 1½ szklanki mąki pszennej
• ¾ kostki zimnego masła
• łyżeczkę soli
• żółtko

Składniki na farsz:
• 3 plasterki wędzonego boczku
• szklanka śmietany kremówki
• 3 jajka
• ¾ szklanki tartego parmezanu
• upieczona czerwona papryka
• kilka gałązek tymianku
• pół szklanki ugotowanego i obranego z łupinek bobu
• świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie tarty z bobem:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól i pokrojone w kostkę masło. Szybko rozetrzyj palcami, aż uzyskasz coś w rodzaju kruszonki. Dodaj żółtko i 2-3 łyżki wody, krótko wyrób ciasto. Podziel na dwie części, połowę zamroź, z drugiej uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie, nawiń na wałek i przełóż na wysmarowaną masłem foremkę. Dokładnie wyłóż brzegi. Spód ponakłuwaj widelcem, przykryj dużym arkuszem papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut. Na schłodzony spód wysyp ryż albo fasolę, piecz 15 minut w 190ºC, po czym usuń ryż oraz papier i piecz jeszcze 15 minut na jasnozłoty kolor. Pokrojony w drobne kawałki boczek podsmaż na suchej patelni, odsącz na ręczniku papierowym. Śmietanę roztrzep z jajkami, parmezanem, listkami tymianku i boczkiem, dopraw pieprzem. Wylej na ostudzony spód, dodaj paprykę i bób, piecz 30 minut w 190ºC.

Dobre rady, jak upiec idealną tartę:
■ Kruche ciasto powinno być dobrze schłodzone, dzięki temu łatwiej je rozwałkujesz, a jego brzegi utrzymają kształt w trakcie pieczenia.
■ Obciążony i ponakłuwany spód nie będzie się unosił w trakcie pieczenia.
■ Wysyp ryż po same brzegi tarty, a ranty nie opadną, będą równe i wysokie.
■ Gdy rozwałkujesz ciasto, nie podsypuj zbyt dużo mąki, bo po upieczeniu będzie twarde.
■ Jeśli zostanie ci trochę ciasta, możesz je zamrozić i wykorzystać później.
■ Paprykę piecz w 200°C, aż będzie czarna. Gorącą zamknij szczelnie w woreczku foliowym i zostaw do wystygnięcia. Wtedy skórkę bardzo łatwo obrać.

Tekst i stylizacja: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Nicolas Villegas
Naczynia green gate wypożyczył do sesji sklep Tazzina Zbigniew Jesiołowski.

reklama
Weranda Country nr 6/2015