Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Zimowa herbatka – jak ją zaparzyć i w czym podać gościom?

Porcelana Fyrklövern, fyrklovern.pl Zdjęcie 24/30
 
 

Earl Grey z kardamonem, a może czarne listki z imbirem? Nic tak nie rozgrzeje jak dobrze doprawiona herbata. Zaparz i podawaj ją w pięknej czarce, porcelanowej filiżance albo szklaneczce z japońskiego szkła. 

Jak zaparzyć herbatę?
 

Czarną zalewaj bardzo ciepłą wodą, zaraz po gotowaniu. Pamiętaj, że im mniejsze drobinki liści, tym krótsze parzenie naparu. Herbatę pu-erh zalewaj niemal wrzątkiem (im gorętsza woda, tym lepiej) i parz kilka sekund. Oolong (herbatę turkusową) zalewaj wodą o temperaturze 95-100°C, zieloną herbatę – wodą o temperaturze 70-80°C i parz krótko, przez 1-2 minuty. Białą zalej wodą w temperaturze ok. 80°C i parz jeszcze krócej – niecałą minutę.

Każdą herbatę możesz podawać na wiele sposobów. Poeksperymentuj z ilością suszu i jego rodzajem, długością parzenia i temperaturą. Spróbuj na przykład, jak smakuje zielona zalana prawie wrzątkiem, ale na bardzo krótko. Zrób sobie ulubioną herbatę z różnymi rodzajami butelkowanej wody. Zobaczysz różnicę!

Pamiętaj: to ważne, aby nie przegotować wody, czyli wyłączyć czajnik tuż przed wrzeniem. Jeśli słodzisz miodem, to nie dodawaj go do gorącego naparu. Trzeba poczekać, aż herbata przestygnie, inaczej miód zamieni się w cukier i tracisz wszystko, co w nim najcenniejsze.
 
reklama
 

Co dodać do herbaty?

 
Przed gośćmi możesz się popisać łączeniem smaków i zasugerować na przykład do drobiu herbatę jaśminową, która podkreśli smak mięsa. Do ostrych serów będzie pasował Earl Grey, do delikatnej cielęciny – herbata biała, a z nutą wanilii podamy do owoców i ciast. Herbata z rejonu Darjeeling idealnie pasuje do wytrawnych dań. Z czarnej herbaty możesz zrobić też rogrzewający chai z mlekiem i przyprawami – idealny na jesienne i zimowe popołudnia.


A może posmakują wam dodatki? Rozgniecione ziarenko kardamonu, kandyzowana skórka pomarańczy, konfitura z imbiru z gruszką, czarna porzeczka w miodzie... Białą herbatę możesz podać na przykład z lawendą i miętą, pu-erh z pomarańczą i cynamonem, a czarną z imbirem lub konfiturą lub płatkami róży.


Zdjęcia od lewej: miseczka i kubek z serii Joy, August Design Studio; ceramika Mleko Living, decodialogue.pl

 

jak podawać herbatę gościom?

 
Kubki zostaw dla siebie. Gościom serwuj herbatę w porcelanowych filiżankach, czyli klasycznie, albo awangardowo – w czarkach, artystycznie robionej kamionce czy szklaneczkach z japońskiego szkła, które tak mocno się nie nagrzewa. Parz ją w czajniczku (jeśli jest efektowna z płatkami czy owocami, wybierz szklany), który postawisz na stole na podgrzewaczu. W malutkich naczyniach podaj gościom smakołyki.
 
 
Teskt: Beata Woźniak 
Zdjęcia: materiały prasowe
 
 
 
 
Weranda Country nr 2/2019