Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych kusi smakiem i designem

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych kusi smakiem i designem
 
 

Już w ten weekend mieszkańcy Warszawy będą mogli wziąć udział w Otwartym Festiwalu Tortów Artystycznych. Wstęp jest bezpłatny!

Tegoroczna, trzecia edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych odbędzie się w dniach 23-24 września w warszawskiej Babce do wynajęcia. Do 2 sierpnia trwały zapisy do konkursu. Finaliści  przygotują prace w czterech kategoriach: tort weselny, tort w stylu dowolnym, kwiaty cukrowe i małe formy. W niedzielę 24 września wystawa tortów zostanie otwarta dla szerokiej publiczności oraz uzupełniona stoiskami najlepszych cukierni i pracowni cukierniczych.

Odwiedzający festiwal będą mogli ponadto wziąć udział w warsztatach cukierniczych przeznaczonych dla dzieci i dorosłych, a także otrzymać autograf autorki książki Igi Sarzyńskiej. Organizatorzy gwarantują pozytywną energię i sporą dawkę inspiracji dla wszystkich zainteresowanych sztuką użytkową.

Artysta rzeźbiący w słodkościach
 

Zawód dekoratora wyrobów cukierniczych jest bardzo młody, ma zaledwie 10 lat. Natomiast cukiernictwo w Polsce ma bardzo bogatą tradycję, tworzymy jedne z najlepszych wyrobów cukierniczych w Europie. Torty, ciasteczka, babeczki, pierniczki i inne filigranowe, drobne dekoracje to ważny element otaczającej nasz sztuki użytkowej. To właśnie o tortach z przyjęć: urodzin czy wesel opowiadają często goście. Tort powinien być przede wszystkim smaczny. Bardzo ważny jest odpowiedni dobór tekstur i wyczuwalne naturalne, najlepsze składniki.

Ponieważ jemy oczami niezwykle ważna jest dekoracja tortu. Powinna być spójna ze smakiem i tematem przewodnim uroczystości. Najlepsze dekoratorki i dekoratorzy tworzą eleganckie kwiaty cukrowe w stylu angielskim, dekorują szprycowanymi kremami, delikatnym lukrem królewskim, czekoladą, bitą śmietaną, owocami lub korzystają z jadalnych wydruków.  

Prace konkursowe podczas trzeciej edycji OFTA będą oceniane między innymi od kątem dopasowania do tematu zadanego przez organizatorów. Aby warunki konkurencji jak najbardziej przypominały rzeczywiste sytuacje z codziennej pracy dekoratora wyrobów cukierniczych, torty wesele powstaną dla wymyślonej na potrzeby konkursu młodej pary, która mogłaby istnieć naprawdę. Tematem przewodnim konkursu jest czas.

reklama

Tytuły prac w poszczególnych konkurencjach:
 

  • I. Tort weselny „Anna i Emmanuel
    Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna". Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie i od października rozpoczyna studia doktoranckie na jednej z warszawskich szkół wyższych. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.
    Wesele odbędzie się w restauracji na dachu wieżowca, z której tarasu rozciąga się widok na Wisłę. Ona będzie w gładkiej białej sukni podkreślającej kobiece kształty, bez zbędnych ozdób. Dekoracja sali ma być delikatna i elegancka, subtelnie podkreślać charakter imprezy. Na stołach znajdą się kompozycje z roślin w odcieniach bieli i zieleni, prawdopodobnie między innymi sukulenty, ale nie jest to jeszcze do końca ustalone z florystą.
  • II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję)– „tik-tak-tik-tak".
  • III. Kwiaty cukrowe– „chwila".
  • IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki)– „czasoprzestrzeń".

W sobotę, 23 września, jury złożone z nauczycieli Akademii tortownia.pl i zaproszonych gości oceni prace finałowe i wyłoni laureatów w każdej konkurencji.

W niedzielę, 24 września, wystawa tortów zostanie otwarta dla publiczności. Tego dnia Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych podzielony będzie na trzy strefy: dekoracji, wiedzy i słodkości. W tej ostatniej pojawią się stoiska najlepszych rzemieślniczych cukierni i pracowni cukierniczych m.in. Batida, Pracowni Artystycznej Sarzyński. Dzięki temu uczestnicy będą mogli zakupić wyśmienite słodkości od najlepszych. W strefie wiedzy organizatorzy festiwalu przygotowali bezpłatne warsztaty cukiernicze przeznaczone dla dzieci i dorosłych, uczestnicy będą mogli także kupić książki, otrzymać autograf Igi Sarzyńskiej - autorki magicznej książki na temat świata wypieków: „Moje cztery pory roku”.

W strefie dekoracji odwiedzający festiwal będą oglądali wszystkie prace konkursowe: torty weselne i na dowolną okazję, a także kwiaty cukrowe i małe formy. A wszystko to odbędzie się w niezwykle ciekawym i dobrze skomunikowanym miejscu Warszawy: Babka do wynajęcia, ul. Młocińska 5/7.

Więcej informacji: tortownia.pl/ofta

Zobacz również: