Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wiosna na stół

Jajko porcelanowe Pâques, 14 zł; miska Audrey Indigo, 65 zł; miseczka Spot Indigo, 38 zł; zestaw do pieprzu i soli Provence, 19 zł; serwetki: błękitna płócienna, 38 zł; bawełniana w kropki, 28 zł; filiżanka Agnes Soup (do herbaty i zupy), 58 zł; szklanka Agnes, 58 zł; klosz z paterą Biscotti, 119 zł; kielich na wodę Versaille, 26 zł, bellemaison.pl
 
 

Wiosenny nastrój w jadalni pojawia się zwykle w okolicach Wielkanocy. Na stole kicają wtedy zające, turlają się kolorowe jajka, a w wazonach prężą żonkile. Może warto przedłużyć sobie ten wyjątkowy czas? Nakrywajmy więc do stołu tak, jakby wiosna nigdy się nie kończyła.

Jak wiosennie przystroić stół?
Zestawiajmy radosne wzory – kropki, paski, krateczki na porcelanie. Poszukajmy czegoś żółtego – rozświetli stół niczym słonko. Spróbujmy łączyć pastelowe kolory – są sprawdzonym sposobem na pogodny nastrój. To może być blady róż, jasny błękit i pistacja. Jeśli mamy więcej czasu i środków, rozejrzyjmy się za zupełnie nową zastawą stołową.

reklama

Wiosenna zastawa stołowa
Najpiękniej na stole będą wyglądały talerze i miseczki w kształcie przypominającym kwiaty, liście (Julia Knight czy AGP Home). Jeśli boimy się takiego szaleństwa wzorów, pozostańmy przy klasyce – białej porcelanie. Naczynia w stylu prowansalskim, o zdobionych krawędziach kupimy w sklepie Velvet House, prostą skandynawską zastawę zaś w IKEA. Stół wygląda pięknie, jeśli naczynia i serwetki ze sobą harmonizują, np. są w różnych odcieniach jednego wybranego koloru (złamany róż w aranżacji firmy Nordal), lub tworzą wyrafinowane kombo (szarość i wyblakły granat w zestawie talerzy duńskiej firmy Menu). Im bardziej stonowany stół, tym większą rolę musi odegrać świeża zieleń. Bukiety z ogrodowych kwiatów albo krzewów lepiej wstawić w przezroczyste wazony – będzie więcej zieleni na widoku.

Wiosna na ostro, czyli stół w intensywnych barwach, na przykład papryczki chili. Im ostrzejsze kolory, tym uważniej je zestawiajmy. Czasem wystarczy jaskrawe tło (np. obrus), by nawet najbardziej klasyczna zastawa stołowa zagrała ze zdwojoną siłą. By się przekonać, jak dekoracyjną rolę mogą odegrać tekstylia kuchenne, wystarczy spojrzeć na aranżację stołu we Francuskiej Werandzie. Czereśnie na obrusie, poduszkach czy koszyczku do chleba wyglądają tak smakowicie, że niewiele trzeba postawić na stole, by uczta była znakomita.


Tekst i opracowanie: Beata Majchrowska  
Zdjęcia: Serwisy prasowe firm

Weranda Country nr 3/2014

Zobacz również: