Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie

 
 
Ciasteczka na przekąskę dla dzieciaków, dla niespodziewanych gości albo do dekoracji choinki. Talerz pełen kolorowych słodkości to skarb! 
 

Przepis na KRUCHE CIASTO

 
Weź: •1¾ szklanki mąki •pół szklanki cukru •pół kostki zimnego masła •jajko •2 łyżki zimnej wody
 
Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Siekaj nożem, aż będzie mocno rozdrobnione. Dodaj jajko i wodę (żeby wyszło brązowe – trochę kakao). Wyrabiaj krótko na gładkie ciasto. Owiń w folię, wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj, wycinaj ciastka i piecz 10 minut w 180ºC.
 
reklama

 

Jak udekorwać ciasteczka na boże narodzenie?

 
Choinki, mikołaje, aniołki? Proszę bardzo! Łatwo je wytniesz gotowymi foremkami. Ale serce, gwiazdkę czy kółko zrobisz za pomocą szklanki albo własnoręcznie zrobionej foremki – wytnij pasek metalu z puszki po napoju, wygnij go w wybraną formę i sklej od góry taśmą klejącą. Możesz też zrobić z ciasta wałek i pokroić go na plasterki. Bardzo fajny efekt daje odciśnięcie wzoru na rozwałkowanym cieście przed wycięciem kształtów – specjalnym wałkiem, stemplem czy denkiem staroświeckiej szklanki, które wygląda jak gwiazdka albo płatek śniegu.
 
A teraz dekoracja! Białe jak śnieg słodkie wzory zrobisz z klasycznego lukru królewskiego z ubitych białek (przepis najdziesz tutaj: Przepisy na lukier i świąteczne pierniczki). Z dodatkiem odrobiny soku z malin będzie różowy, ze zmiksowaną miętą zielony, a żółty z kurkumą. Nie masz jajek? Zrób lukier z cukru pudru i mleka. Nie będzie aż tak kryjący, ale też wyjdzie matowobiały.
 
Ciastka można pokryć smaczną i kolorową marmoladą (np. z pomarańczy albo z porzeczki). A zamiast posypki użyj świeżej żurawiny obtoczonej w cukrze pudrze.
 

Przepis na MAKARONIKI

 
Weź: •3 białka (muszą postać 3-4 dni w lodówce pod przykryciem) •szklankę zmielonych na pył migdałów •1½ szklanki cukru pudru •4 łyżki cukru •barwniki spożywcze 
 
Ubij białka na półsztywno. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru, aż piana dobrze stanie. Połącz mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodawaj partiami do piany, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aż wszystko się dokładnie połączy. Na tym etapie można dodać barwnik spożywczy (szafran, sok z buraka, jagód czy szpinaku). Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę małe kółeczka, w sporej odległości od siebie, bo trochę się rozleją.
 
Odstaw je na godzinę, żeby nieco przeschły, a następnie piecz 12-15 min w 150ºC. Na ostatnie 5 min można uchylić drzwiczki, by makaroniki nie popękały. Podawaj je w cukrze pudrze, z kremem budyniowym albo masą z mascarpone i czekolady.
 

JAK UPLEŚĆ CIASTECZKOWĄ SZACHOWNICĘ?

 
Weź: •jajko •¾ szklanki cukru pudru •1½ szklanki mąki •pół kostki masła •szczyptę soli •¼ szklanki kakao •kilka kropel esencji waniliowej •szczyptę soli

1. Jajko utrzyj z cukrem i esencją waniliową, masło posiekaj drobno z mąką i solą. Wyrabiaj razem krótko, podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao. Obie owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Rozwałkuj kule ciasta na dość grube placki. Ciemny pokrój na paski o szerokości około centymetra. Jasny podobnie, ale jedynie ponacinaj ciasto, nie odrywaj pasków od siebie.
3. Ułóż szachownicę. Odwiń do góry co drugi jasny pasek, połóż na pozostałych ciemny. Odegnij jasne z powrotem i ułóż na nich ciemny pasek, obok poprzedniego. Potem znowu odwiń jasne paski do góry i powtarzaj przeplatanie, aż powstanie szachownica.
4. Wytnij kółka z szachownicy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz ciastka około 20 minut w 180ºC. Wyjmij z piekarnika i zostaw na desce, bo dopóki nie wystygną, mogą się pogiąć i połamać.
 
Słodką plecionkę możesz podawać na porcelanowej paterze, ładnej desce albo w foremce keksówce udającej łaczynie na łakocie.
 
 
Tekst: Joanna Zaguła   
Zdjęcia Thomas Neckermann/Picture Press/East News, Stockfood/free, Shutterstock
 
Weranda Country 12/2017

Zobacz również: