Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Rogaliki z makiem i jabłkiem

Smaczne rogaliki z nadzieniem z maku i jabłek.

Rogaliki z makiem i jabłkiem

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•120 g świeżych drożdży
•2 szklanki mleka 1,5 proc.
•½ szklanki cukru
•1½ szklanki mąki
•szczyptę soli
•jajko
•½ kostki masła
•¾ szklanki maku
•2 jabłka
•sok z połówki cytryny
•cukier puder

Jak przyrządzić

Drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiej, zrób dołek i dodaj połowę cukru, szczyptę soli, jajko, drożdże i ²⁄³ masła. Wyrób ciasto i odstaw, żeby wyrosło. Ugotuj mak w pozostałym mleku, odcedź, utrzyj z resztą cukru i masła. Jabłka pokrój w kostkę i skrop cytryną. Ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraty 10 x 10 cm, przetnij tak, by powstały dwa trójkąty. Na każdym rozsmaruj masę makową i ułóż cząstki jabłek, zwiń. Piecz pół godziny w 170°C.

Tekst i zdjęcia: Stockfood/Free

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również