Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jej puszystość beza czyli Tort Pavlovej

Jedna beza – trzy sposoby. Najłatwiejsza i najpopularniejsza jest francuska. Białka ubija się z cukrem pudrem lub drobnym kryształem. Ale do kremów najlepsza jest szwajcarska. Ubija się ją tak samo, tylko nad parą, w kąpieli wodnej. Włoska wymaga nieco wprawy, bo gorący syrop cukrowy dolewa się powoli pod koniec miksowania.
 

 
 

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Jak przyrządzić

Jak przygotować idealną bezę?
Białka możesz wcześniej przymrozić, żeby piana lepiej się trzymała, ale do ubijania powinny mieć temperaturę pokojową. Używaj czystych i suchych misek (nigdy plastikowych!) i mieszadeł. Dla pewności przetrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym białym octem winnym. Ocet lub sól dodaj też w trakcie miksowania, żeby beza nie opadła. Ostudź ją w zamkniętym piekarniku, dzięki temu nie popęka i pozostanie puszysta.

PRZEPIS NA TORT PAVLOVEJ
przygotowanie: 4 godziny + chłodzenie

Weź:
•białka z 8 średnich jajek
•2 szklanki bardzo drobnego cukru do wypieków
•3 łyżeczki białego octu winnego
•3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
•2½ szklanki śmietany kremówki
•2 łyżki cukru waniliowego
•świeże owoce, np. maliny, jagody, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, porzeczki
•listki mięty lub melisy

Przygotowanie bezy:
Ubijaj białka mikserem na najwyższych obrotach, a kiedy piana zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Pod koniec wlej ocet, a następnie wsyp mąkę i miksuj jeszcze kilka minut, aż piana będzie sztywna.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odrysuj na nim koło o średnicy 30 cm (np. od tortownicy). Wypełnij je pianą, w środku formując delikatne wgłębienie. Piecz bezę pół godziny w 120ºC, potem zmniejsz temperaturę do 100ºC i susz jeszcze 3 godziny. Zostaw do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dosyp 2 łyżki cukru waniliowego. Udekoruj tort bitą śmietaną, świeżymi owocami i ziołami.

Tekst: Izabela Kulińska, Matylda Rosłaniec. 
Zdjęcia: Izabela Kulińska: www.smacznapyza.blogspot.com (beza z kiwi), Agata Jędraszczak: www.kuchniaagaty.pl (beza z czereśniami).

  • Trudność: Bardzo trudne
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również