Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Syrop z fiołków

Syrop z fiołków ma fioletowy kolor i słodki zapach. Można go pić jak lekarstwo lub dla smaku dodawać do wody, herbaty czy deserów.

Syrop z fiołków

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

szklanka kwiatów fiołka
1/3 szklanki wódki
1/3 szklanki wody
2/3 szklanki miodu
łyżeczka soku z cytryny
wyparzona butelka lub słoiczek
gaza
 

Jak przyrządzić

Przepis na syrop z fiołków

Szklankę kwiatów fiołka wysyp na kartkę i poczekaj godzinę. Jeśli mieszkały w nich żyjątka, po tym czasie powinny opuścić swoje schronienie. Oberwij płatki, zalej ¹⁄3 szklanki wódki i ¹⁄3 szklanki wody. Zagotuj i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Odstaw na 5 godzin. Przeciśnij fiołki przez gazę, do odwaru dodaj ²⁄3 szklanki miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Przelej do butelki. Podczas choroby pij po łyżce 4-6 razy dziennie.

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również