Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ser koryciński swojski z pieczoną papryką

Tradycyjne polskie smakołyki w nowej, zaskakującej odsłonie. Jak podać ser koryciński swojski – podpowiada Agata Wojda, szef restauracji Opasły Tom PIW z Warszawy. Jej danie to pomysł nie tylko na ser, wykorzystała bowiem aż cztery polskie produkty nagrodzone Europejskim Znakiem Jakości. Ser koryciński, truskawkę kaszubską, olej rydzowy oraz polsko-litewski miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny.

Ser koryciński swojski z pieczoną papryką.
 
 

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

• 200 g sera korycińskiego swojskiego
• 6 czerwonych papryk
• sok z połowy cytryny
• 2 łyżki miodu z Sejneńszczyzny/ Łoździejszczyzny/Seinų/Lazdijų krašto medus
• 200 g truskawki kaszubskiej/ kaszëbskô malëny
• 4 gałązki rozmarynu
• 3 łyżki oleju rydzowego
• sól, pieprz młotkowany

Jak przyrządzić

1. Paprykę bez nasion smarujemy dwiema łyżkami oleju rydzowego, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy rozmarynem. Pieczemy na pergaminie w 180°C przez prawie 20 minut (jest gotowa, gdy jej skórka miejscami robi się czarna), potem wkładamy do foliowego woreczka, wiążemy, studzimy przez 10 minut, obieramy ze skórki.

2. Kilka truskawek kaszubskich odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z łyżką oleju rydzowego, miodem z Sejneńszczyzny i sokiem cytrynowym, a potem przecieramy przez gęste sitko, żeby pozbawić sos pestek. Pośrodku talerza robimy z niego piękną czerwoną kałużę.

3.Teraz układamy piramidę z sera korycińskiego swojskiego z czarnuszką lub czosnkowego i ćwiartek pieczonej papryki. Dekorujemy kawałkami truskawek, lekko solimy. Robimy czerwone kleksy z sosu. Można dodać małe listki świeżego szpinaku. Przekąska gotowa.

Opracowanie: Joanna Halena
Zdjęcia: Łukasz Zandecki (Agata Wojda), ARR

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 40 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również