Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Delicje od święta

Dorota Wdowińska-Rozbicka studiowała na wydziale prawa, ale to z gotowaniem i fotografią kulinarną związana jest zawodowo. Kiedy siedem lat temu zakładała bloga Dorota Smakuje, chciała po prostu dzielić się swoją pasją. Już po kilku miesiącach dostała pierwsze zlecenie na zdjęcia od producenta przypraw i tak pasja zamieniła się w pracę. Dziś jest ekspertem i od sprawdzonych przepisów, i od apetycznych fotografii. Lubi kuchnię zdrową, lekką i prostą, a jednocześnie efektowną. Taka właśnie jest ta wielkanocna pascha.

Pascha migdałowa.
 
 

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•kilogram twarogu trzykrotnie mielonego
•ok. 1/3 szklanki płynnego miodu
•kilka kropel olejku migdałowego
•pół szklanki migdałów
•pół szklanki bakalii, np. suszonych moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek

Jak przyrządzić

PASCHA MIGDAŁOWA
przygotowanie: 15 minut + 12 godzin na schłodzenie

Migdały zalej wrzątkiem i zostaw na noc. Następnego dnia odsącz je, obierz ze skórki i posiekaj razem z pozostałymi bakaliami. Twaróg przełóż do dużej miski i mieszając, stopniowo wlewaj miód.

Uważaj, aby masa nie wyszła za rzadka. Dodaj olejek i bakalie, dokładnie połącz. Litrową miskę wyłóż gazą, przełóż masę i zawiń mocno, zawiązując końcówki materiału na supeł. Dociśnij ciężkim talerzem i wstaw do lodówki na dwanaście godzin. Schłodzoną paschę wyłóż na talerz, zdejmij gazę.

Przed podaniem udekoruj bakaliami.

Tekst i zdjęcia: Dorota Wdowińska-Rozbicka, www.smakuje.bolx.pl

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 15 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również