Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tarta z grzybami leśnymi i rukolą

Pyszne i pożywne danie na obiad, kolację z przyjaciółmi, czy też na piknik :)

Tarta z grzybami leśnymi i rukolą

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis


CIASTO: 200G masła, 300g mąki pszennej, 100g cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany 22% FARSZ: 200 g żółtego twardego sera,300g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych , rukola, 1 cebula ,7 pomidorków koktajlowych 3 jajka, 150ml mleka, 150ml śmietanki


Jak przyrządzić

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i masło. na początku siekamy masło nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Pod koniec szybko wyrabiamy ciasto rękami i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na posypanej mąka stolnicy i wykładamy na foremkę , obcinamy po brzegach nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem dno. Ciasto przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową i przysypujemy fasolą. tak przygotowane ciasto pieczemy około 15min. temp. 200st.C. Potem usuwamy pergamin lub folię i fasolę. Zmniejszamy temp. do 180st.C. W międzyczasie na patelni smażymy grzyby. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Na przygotowane ciasto wykładamy podsmażone grzyby z cebulą, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, garść rukoli i pokrojony kostkę ser żółty. Ubijamy jajka ze śmietanka i mlekiem i musztardą, przyprawiamy solą, pieprzem ziołami i gałką muszkatołową do smaku. Wylewamy masę na ciasto. Całość pieczemy jeszcze około 30 min, dopóki się nie zetnie i ładnie zarumieni. Możemy podawać zaraz po upieczeniu na gorąco, lub jako danie na zimno. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymii i rukolą. Smacznego

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 90 min
autor papryczka20

papryczka20

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również