Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Śniadanie: truskawki z jogurtowym serkiem

Tylko teraz truskawki są jędrne i pachnące. Róbmy z nich lody, dodawajmy do ciast i babeczek. Jedzmy nawet na śniadanie – na tostach i z jogurtem.

Śniadanie: truskawki z jogurtowym serkiem

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•3 szklanki jogurtu naturalnego
•4 łyżki cukru pudru (lub miodu)
•pół laski wanilii (albo łyżeczkę cukru wanilinowego)
•pół łyżeczki skórki otartej z limonki
•szklankę truskawek lub poziomek
•parę łyżek domowej granoli albo pokruszonych owsianych ciasteczek
•listki ziół
 

Jak przyrządzić

Poprzedniego wieczora dno sitka lub durszlaka wyłóż parokrotnie złożoną gazą i wlej na nią jogurt. Ustaw sitko na misce, do której będzie ściekała serwatka. Zostaw na noc w lodówce. Rano otrzymasz gęsty jogurt o konsystencji serka do smarowania pieczywa. Przełóż go z sitka do miseczki i dokładnie wymieszaj, aż nabierze kremowej konsystencji (jeśli wolisz rzadszą, dodaj trochę serwatki z miski i wymieszaj). Dodaj cukier, wanilię i skórkę z limonki. Do szklanek albo ozdobnych słoiczków wsypuj warstwami owoce, granolę i jogurtowy serek, ozdabiaj listkami ziół i podawaj. 
 
Tekst: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również