Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wegańska pascha na Wielkanoc

Na Wielkanoc wracamy do tradycji, sięgamy do starych przepisów, na przykład na paschę. Ale w tym roku proponujemy coś nowego. Lekką i zdrową – bo wegańską – wersję tego deseru!
 
 

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

To przepis bez glutenu i nabiału oraz bez pieczenia. Dzięki temu jest pełen witamin!
 
Weź:
 
•1½ szklanki niepalonej kaszy gryczanej (daje smak twarogu)
•2 szklanki nerkowców
•2-3 łyżki syropu z agawy
•laskę wanilii
•szczyptę soli
•sok z jednej cytryny
•puszkę mleka kokosowego
•garść jagód goji
•garść żurawiny
•kilka daktyli
•suszone morele, rodzynki lub inne bakalie
•migdały, rodzynki, kwiaty do dekoracji

Jak przyrządzić

1. Puszkę mleka kokosowego wstaw na noc do lodówki. Nerkowce i kaszę namocz przez noc w wodzie.

2. Wypłucz i zmiksuj na gładką masę z ziarenkami z wanilii, syropem z agawy, solą i sokiem z cytryny.

3. Z puszki mleka kokosowego wyjmij łyżką  ściętą „śmietankę”. Dodaj jej tyle do masy, by była dość gęsta i wmieszaj z posiekanymi bakaliami.
 
4. Podwójnie złożoną gazę namocz i odciśnij. Włóż ją do sitka i wylej na nią masę. Lekko uklep i przykryj rogami gazy. Sitko ustaw na misce lub garnku, masę dociśnij deską i zostaw na 12 godzin w lodówce. 
 
5. Potem delikatnie rozsuń gazę, przyłóż talerz i odwróć paschę do góry dnem. Ściągnij gazę i udekoruj deser.
 
Przepis, zdjęcia i stylizacja: Alicja Radej @alicja_radej
Do stylizacji wykorzystano ceramikę artystyczną Ewy Sikory @taka_ceramics
  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również