Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tarta z figami

Idealne ciasto na walentynki - pyszny afrodyzjak, który przygotujecie bez pieczenia!

 

Tarta z figami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź na spód:
•opakowanie ciasteczek korzennych
•4 łyżki masła
 
Na masę:
•2 opakowania serka mascarpone
•3 łyżki miodu
•tabliczkę białej czekolady
•szklankę śmietanki kremówki 

Do dekoracji:
•2 dojrzałe figi
•owoce żurawiny lub mrożone czerwone porzeczki
•2 łyżki płynnego miodu
 

Jak przyrządzić

Ciasteczka pokrusz na pył w malakserze i wlej do nich roztopione masło, wymieszaj tak, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią dno i boki formy do tarty i wstaw na godzinę do lodówki. Połowę śmietanki ubij na sztywno. Resztę zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw od ostygnięcia. Następnie połącz z miodem oraz serkiem mascarpone, wmieszaj delikatnie z bitą śmietaną i przełóż na schłodzony ciasteczkowy spód.

Całość przykryj folią i włóż z powrotem do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ułóż na cieście figi pokrojone w ćwiartki, dodaj żurawinę lub porzeczkę i polej wszystko miodem.

Tekst: Joanna Zaguła   
Zdjęcie: Shutterstock
 
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również