Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tort marchewkowo-dyniowy

Wyśmienity, pachnący cynamonem i imbirem tort marchewkowo-dyniowy.

Tort marchewkowo-dyniowy

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

NA CIASTO:
• 5 marchewek
• ¾ szklanki cukru
• ¾ kostki masła
• 3 jajka
• 1½ szklanki mąki
• łyżeczka sody
• szczypta soli
• łyżeczka mielonego imbiru
• skórka z cytryny
 
NA MASĘ:
• pół kostki masła
• 2 szklanki upieczonej dyni pokrojonej w kostkę
• pół szklanki cukru pudru
• pół łyżeczki cynamonu
• szczypta kardamonu
 
DO DEKORACJI:
• garść kandyzowanych płatków imbiru (patrz w przepisie poniżej)

Jak przyrządzić

Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masło utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Wbijaj po jednym jajku, wciąż miksując. Następnie dodawaj stopniowo mąkę z sodą, imbirem, skórką z cytryny i solą. Wymieszaj dokładnie, żeby nie zostały grudki. Dodaj marchew i całość dobrze wymieszaj. Przełóż do okrągłej formy i piecz pół godziny w 180°C. Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na pół. Przygotuj masę: zblenduj stopione masło z dynią obraną ze skórki, cukrem i przyprawami. Posmaruj nią jeden placek ciasta, posyp kandyzowanym imbirem. Połóż na nim drugi placek, posmaruj masą i udekoruj imbirem.
 
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcia: STOCKFOOD/FREE
  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również