Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pieprzna ziemniaczanka

Prosty pomysł na obiad z ziemniaków: gęsta, syta zupa!

Pieprzna ziemniaczanka

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•6 grubych plastrów szynki z kością,
•kilka kości szpikowych,
•2 cebule,
•2 dymki,
•3 średnie marchewki,
•3 łodygi selera naciowego,
•2 ziemniaki starte na tarce,
•garść suszonych liści lubczyku,
•pęczek liści selera, pietruszki i tymianku,
•2 listki laurowe,
•łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lekko zmiażdżonych),
•2 litry bulionu,
•oliwa,
•sól,
•natka pietruszki.

Jak przyrządzić

W żeliwnym garnku zrumień mięso na oliwie, wyjmij, wrzuć posiekane warzywa (oprócz ziemniaków) i podsmaż. Włóż mięso i kości z powrotem. Dodaj resztę składników, zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj i duś przez półtorej-dwie godziny. Dosól do smaku. Podawaj zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.

Przepis: Johané Neilson
Stylizacja: Misi Overturf
Zdjęcie: François Oberholster/Gallo Images

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 120 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również