Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Młode żeberka wieprzowe

Przepis na pieczone żeberka wieprzowe.

Młode żeberka wieprzowe
Młode żeberka wieprzowe

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•kilogram żeberek (z chrząstkami, a nie z kością, i z niewielką ilością tłuszczu),
•2 cebule,
•4-5 łyżek oleju rzepakowego,
•po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
•łyżeczka oregano,
•łyżeczka tymianku,
•sól,
•10 ziaren pieprzu,
•łyżka ziaren gorczycy,
•4 kulki ziela angielskiego,
•4 liście laurowe,
•3 wyciśnięte ząbki czosnku.

Jak przyrządzić

Żeberka opłucz, osusz i pokrój. Utłucz gorczycę, pieprz i ziele, dodaj resztę przypraw, czosnek i olej, natrzyj żeberka. Ułóż w garnku z piórkami cebuli, przykryj i zostaw na 2 dni. Obsmaż mięso i cebulę na złoto, przełóż do rondla z grubym dnem, zalej szklanką wody i duś do miękkości. Podawaj z kluskami i ćwikłą.

Przepis: Klangor.pl
Tekst:
Joanna Zaguła
Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również