Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kaszanka i pieczone buraczki na ciecierzycy

Pomysł na zimowy obiad o tradycyjnym smaku!

Kaszanka i pieczone buraczki na ciecierzycy
Kaszanka i pieczone buraczki na ciecierzycy

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•2 kawałki kaszanki
•po 2 małe czerwone i żółte buraczki 
•po ²/³ szklanki ciecierzycy i soczewicy w zalewie
•4 szalotki lub białą cebulę
•2 ząbki czosnku
•kilka gałązek tymianku
•po 2 łyżki masła i oleju rzepakowego
•pół szklanki białego wytrawnego wina
•łyżka białego octu winnego
•sól i świeżo mielony pieprz 

Jak przyrządzić

Buraczki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w żarze ogniska lub w piekarniku (190°C). Ostudź, obierz i przekrój na pół.

Na patelni rozpuść masło. Na średnim ogniu smaż pokrojoną w cienkie plastry szalotkę i czosnek, dodaj listki tymianku, dopraw szczyptą soli. Po 3 minutach wlej wino i ocet, odparuj połowę płynu. Dodaj soczewicę z ciecierzycą, duś kilka minut.

Kaszankę pokrój na kawałki i smaż od strony przecięcia z obu stron, na średnim ogniu, aż będzie chrupiąca i ciepła w środku. Podawaj na jednym talerzu. 

 

przepis: Magdalena Święciaszek  
zdjęcie: Rafał Meszka  
stylizacja: Maria Przybyszewska
 

 

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również