Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ciasto owsiane z dynią i orzechami w karmelu

Ciasto dyniowe sokojnie może konkurować z marchewkowym, jest tak pyszne!! 

Ciasto owsiane z dynią i orzechami w karmelu
Ciasto owsiane z dynią i orzechami w karmelu

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

• szklanka purée z dyni
• szklanka płatków owsianych górskich
• 2/3 szklanki gorącej wody
• pół kostki masła
• 2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
• 2 jajka
• szklanka mąki pszennej
• łyżeczka sody
• łyżeczka cynamonu
• szczypta soli

na krem:
• 2 dojrzałe banany
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1/4 łyżeczki soli
• pół szklanki jasnego cukru trzcinowego
• 4 łyżki wody
• pół szklanki orzechów włoskich 

Jak przyrządzić

Purée dyniowe wymieszaj z płatkami i zalej wrzątkiem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie martw się,  że nie będzie biała, bo używasz cukru trzcinowego.  Ważne, by była lekka i jednolita. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Delikatnie wmieszaj namoczone płatki i suche składniki. Mieszaj krótko, ale tak, by ciasto było jednolite.

Przełóż do formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w 180°C do suchego patyczka.

Przygotuj sos. Zmiksuj banany z wanilią i solą. Powoli rozpuszczaj w rondelku cukier w wodzie, aż się skarmelizuje. Nie mieszaj w trakcie, bo zrobią się grudki. Kiedy cukier się rozpuści, a płyn nabierze bursztynowego koloru, dodaj banany i wymieszaj całość na kremowy karmel. W razie potrzeby lekko podgrzej. Połącz karmel z posiekanymi orzechami i wyłóż na ciasto. 
 

przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak
Najpierw pisała blog Kulinarne Bezdroża. Potem wygrała telewizyjny program MasterChef. Teraz prowadzi warsztaty i wydaje książki o jedzeniu.
 
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również