Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Arbuzowe lizaki

Latem owoce atakują nas z każdej strony. A my nie powinniśmy się bronić. Jedzmy je na milion różnych sposobów. A na upały najlepsze będą ekspresowe chłodzone lizaki. 

Arbuzowe lizaki
Arbuzowe lizaki, fot. shutterstock

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

• nieduży arbuz 
• garść listków mięty
• garść listków werbeny cytrynowej 
• 2 szklanki wody 
• pół szklanki cukru 
• skórka starta z limonki 

Jak przyrządzić

Zioła pozgniataj w palcach i pomasuj chwilę, żeby puściły wonne olejki. Włóż do rondelka z cukrem i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż syrop niego zgęstnieje. Wyłącz i pozostaw na kilka godzin do wystudzenia. Arbuza pokrój w plastry i później w trójkąty. Przełóż do płaskiego naczynia, nasącz syropem i zostaw na noc w lodówce. Odsącz z nadmiaru płynu, nabij na patyczki i podawaj.  
 

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również