Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Makowa panienka - deser świąteczny

Ten oryginalny deser zachwyci nawet najwybredniejszych gości. Wyczarujesz go w kilka minut z tego, co w święta znajdzie się w każdym domu. Pamiętaj tylko, żeby dopisać do listy zakupów serek mascarpone.

Makowa panienka - deser świąteczny
Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Do przyrządzenia świątecznego deseru makowego z mandarynkami będziesz potrzebować:
- opakowania mascarpone
- 4 mandarynek
- skórki otartej z jednej pomarańczy
- szklanki masy makowej z bakaliami
- 2 kawałków domoewgo piernika lub kilka pierniczków
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny

Do dekoracji:
- listki mięty
- domowe pierniczki
- plastry mandarynek
 

Jak przyrządzić

Mascarpone zmiksuj z sokiem z cytryny, cukrem i skórką pomarańczową na gładki krem. Dodaj masę makową i jeszcze raz zmiksuj. Jeśli chcesz, aby deser wyglądał bardziej dekoracyjnie, możesz przedtem odłożyć ¼ białego kremu i nałożyć do pucharków o jedną warstwę więcej. Mandarynki obierz, podziel na cząstki, część pokrój w mniejsze kawałki. Możesz usunąć białe błonki i zostawić sam miąższ, ale nie jest to konieczne. Nałóż połowę masy makowej do 4 pucharków, poukładaj na niej mandarynki, posyp pokruszonym piernikiem. Przykryj drugą warstwą masy, udekoruj okruszkami piernika, plastrami mandarynek, listkami mięty, ozdobnymi świątecznymi pierniczkami. Zamiast kolorowych parasolek możesz włożyć makówki. Wstaw pucharki na 5-10 minut do lodówki.

Tekst: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl. Fotografka i stylistka kulinarna. Na swoim blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności, radami dla początkujących fotografów, a przede wszystkim smakowitymi zdjęciami. Prowadzi też warsztaty fotografii kulinarnej.

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 20 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również