Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Gęś pieczona z jabłkami

Jak urozmaicić jesienne i zimowe menu? Sprawdzona propozycja to gęś pieczona z jabłkami.

Gęś pieczona z jabłkami
Sprawdzony przepis na gęś pieczoną z jabłkami.

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:

• młodą gęś (4,5-5 kg)

• 1 kg kwaśnych jabłek

• pęczek włoszczyzny
• sól
• pieprz
• 2 główki czosnku
• łyżkę masła
• majeranek


 

Jak przyrządzić

Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, następnie nacieramy ją solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby nie przypalić przypraw podczas pieczenia). Do środka wsuwamy również dwie całe główki czosnku z łupinami oraz jabłka. Na dno gęsiarki wkładamy pokrojoną włoszczyznę, na nią gęś, obkładamy resztą jabłek.  

Gęsiarkę przykrytą pokrywką wstawiamy na jeden dzień do lodówki. Następnego dnia gęś pieczemy w temperaturze 140°C przez ok. 3,5 godz. (45 min na każdy kilogram). Kroimy, dopóki jest gorąca. Najlepiej podawać ją z kopytkami i jabłkami, polewając obficie sosem z pieczenia.

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również