Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Indycze roladki z kurkami

Z jagód możesz przyrządzić sos z czerwonym winem, octem balsamicznym, miodem i ziołami - świetnie sprawdzi się do każdego rodzaju mięs, a zwłaszcza do drobiu.

Indycze roladki z kurkami
Soczyste roladki z indyka w jagodowym sosie, z dodatkiem zebranych w lesie kurek.

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•4 sznycle z indyka
•dużą garść kurek
•2 szalotki
•ząbek czosnku
•kilka gałązek tymianku
•łyżkę sosu sojowego
•szklankę białego wytrawnego wina
•mały pęczek natki pietruszki
•pół szklanki jagód
•pół cytryny
•4 łyżeczki masła
•100 g parmezanu
•sól
•pieprz
•olej

 

Jak przyrządzić

Kurki posól, popieprz i podsmaż na odrobinie oleju z posiekanymi szalotkami, czosnkiem i tymiankiem. Połowę wymieszaj z masłem, parmezanem, natką i sokiem z cytryny. Rozsmaruj na cienko rozbitych kotletach, zwiń roladki i obwiąż nitką kuchenną. Przełóż do natłuszczonej brytfanki, polej winem i sosem sojowym, dodaj połowę jagód i pozostałe kurki, oprósz solą i pieprzem. Piecz 20-30 minut w 180°C. Usuń nitki, podawaj z sosem z pieczenia, kurkami i resztą jagód.

Tekst: Eliza Otto, Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/free

  • Trudność: Trudne
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również