Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Sałatka pomidorowa z Halloumi

Przepis na smaczną sałatkę z różnokolorowych pomidorów, z dodatkiem grillowanego sera owczego halloumi.

Sałatka pomidorowa z Halloumi
Ser halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do topienia czy grillowania.

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
• 4 garście bazylii
• 4 garście bazylii fioletowej
• 800 g sera halloumi
• kilogram różnokolorowych pomidorków koktajlowych
• 5-6 zielonych oliwek
• 6 łyżek oliwy
• 2 łyżki octu sherry
• ząbek czosnku
• sól
• świeżo mielony pieprz

Jak przyrządzić

Przygotowanie sałatki z halloumi
Oliwę wymieszaj z octem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą. Pomidorki przekrój na pół, zalej dressingiem, wymieszaj palcami i odstaw na pół godziny. Halloumi pokrój na grube plastry, grilluj 3-4 minuty z każdej strony. Pomidory odcedź, sos zachowaj. Wymieszaj z bazylią i pokrojonymi na plasterki oliwkami. Na warzywach połóż grillowany ser. Dopraw pieprzem i skrop sosem.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcie: Stockfood/free

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również