Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kolorowe pomidory

Minipizze
 
 


Zamiast szczypiorku włoski koper i ananas. Zamiast dipu czosnkowego – karmel z sezamem. Na talerzu nietypowe pary są mile widziane. 

Pomidorowe „lizaki”
Weź: •tuzin pomidorków koktajlowych •pół szklanki cukru pudru •4 łyżki ziaren sezamu •12 patyczków do szaszłyków

Sezam upraż na suchej patelni, przesyp do miseczki. Do rondelka wsyp cukier, zalej wodą tak, żeby był ledwie przykryty, i gotuj, aż woda odparuje i powstanie karmel. Pomidorki nadziej na patyczki. Maczaj w karmelu, potem w sezamie. Odłóż na papier pergaminowy do stężenia.

***

Carpaccio z pomidorów i ananasa
Weź: •3 żółte pomidory •pół ananasa •pół bulwy kopru włoskiego •pół szklanki oliwy •2 łyżki octu ryżowego •4 łyżki sosu sojowego •pół pęczka szczypiorku •1 cm świeżego imbiru •2 gałązki mięty •łyżeczkę cukru •sól i pieprz

Koper pokrój na cieniutkie wiórki, pomidory i ananas w plasterki. Rozłóż na talerzu, posyp koprem i wstaw do lodówki na godzinę. W rondelku zagrzej ocet ryżowy z cukrem, wymieszaj, dodaj sos sojowy, pokrojony szczypiorek i miętę, starty imbir. Ostudź i trzepaczką wymieszaj z oliwą. Polej carpaccio tuż przed podaniem.

reklama

***

Chłodnik z ravioli
Weź na zupę: • kg pomarańczowych lub żółtych pomidorów •3 pomidory malinowe •czerwoną paprykę •łyżkę tabasco •2 łyżki octu winnego•dużą garść listków bazylii •łyżeczkę cukru pudru •pół szklanki oliwy •ząbek czosnku •4 kromki wiejskiego chleba •sól i pieprz

na ravioli: •opakowanie świeżego ciasta na ravioli lub lasagne (do kupienia w delikatesach) •szklankę sera ricotta •garść listków trybuli

Paprykę przekrój, włóż do gorącego piekarnika skórką do góry, gdy sczernieje, wyjmij, wrzuć do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Opłucz zimną wodą, usuń skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Pomidory natnij w krzyżyk na czubku, sparz. Zdejmij skórki, usuń nasiona i grubo pokrój. Z papryką wrzuć do blendera, dopraw octem i tabasco, zmiksuj. Dodaj posiekane listki bazylii i miksuj jeszcze chwilę. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny. Zrób ravioli: trybulę posiekaj, wymieszaj z ricottą, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozłóż, pokrój w równe kwadraty. Na środek nałóż farsz, złóż na pół i ściśnij mocno brzegi. Gotuj w wodzie lub bulionie, aż wypłyną. Rozłóż na talerze, zalej zupą. Podawaj z grzanką z wiejskiego chleba natartą ząbkiem czosnku.

Weranda Country nr 5/2013