Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jagodowe żniwa

Jagodowe żniwa Zdjęcie 5/15
 
 


DESER Z JEŻYNAMI

weź: •kilogram świeżych jeżyn (najlepiej prosto z krzaka) •opakowanie śmietanki kremówki •łyżeczkę cukru waniliowego

Owoce umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz i zmiksuj na gładkie purée. Przeciśnij miąższ przez gazę lub gęste sito do miski albo od razu do małych pucharków. Na wierzchu utworzy się warstwa soku, pod spodem miąższu. Odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej: sok zetnie się, tworząc galaretkę. Śmietanę ubij, dodając cukier waniliowy. Każdą porcję udekoruj puszystym kleksem.

***

JARZĘBINA W SYROPIE

weź: •kilogram owoców jarzębiny •80 dag cukru •litr wody •kieliszek brandy

Owoce, jeszcze na szypułkach – tak będzie wygodniej – umyj i osusz na ściereczce, a dopiero potem poodrywaj. Wodę zagotuj z cukrem. Jarzębinę podziel między nieduże słoiki, do każdego nalej trochę brandy. Zalej gorącym syropem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C na 20 minut. Wyjmij, nałóż wyparzone pokrywki i postaw do góry dnem, by się dobrze zamknęły. Powinny tak zostać aż do ostygnięcia. Przyrządzoną w ten sposób jarzębinę podawaj do sera oraz mięs z rusztu.

reklama

***

ROKITNIK Z TWAROŻKIEM

weź na przecier: •2 kg rokitnika zwyczajnego • 1 kg cukru •wodę na twarożek: •pół kilograma tłustego twarogu •4 łyżki miodu •2 opakowania cukru waniliowego •4 łyżki mleka •sok z cytryny

Owoce umyj, wrzuć do garnka z cukrem i zalej wodą tak, by były ledwo przykryte. Zagotuj, szumując pianę. Gotuj do miękkości. Przetrzyj przez najdrobniejsze sito. Zagotuj, mieszając, przelej do wyparzonych słoików, postaw na wieczku do ostygnięcia. Przygotuj twarożek. Twaróg przepuść dwukrotnie przez maszynkę, dodaj wszystkie składniki i utrzyj na gładką, pulchną masę. Wstaw do lodówki na pół godziny. Rozłóż na talerze, na wierzch nalej trochę przecieru.

***

MARMOLADA Z TARNINY

weź: •kilogram owoców tarniny (najlepsze są zbierane po pierwszych przymrozkach, ale kiście można też przemrozić przez noc w zamrażalniku) •pół litra soku z jabłek lub gruszek •kilogram cukru •wodę

Owoce umyj, włóż do garnka, zalej wodą tak, by były całkowicie przykryte. Gotuj 20 minut, odcedź i wrzuć z powrotem do naczynia. Dodaj cukier, a także sok. Gotuj na małym ogniu, mieszając dotąd, aż masa będzie gęsta. Użyj do ciasta, a jeśli zostanie, możesz przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
 

Weranda Country nr 5/2011

Zobacz również: