reklama
Nalewki. Na lepsze zdrowie i jesienne wieczory

Nalewki. Na lepsze zdrowie i jesienne wieczory

Naturalna apteczka

W małych dawkach rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu. Ogromne znaczenie dla nalewki ma stężenie użytego alkoholu. Zbyt mocny spowoduje, że zioła lub owoce nie oddadzą smaku i aromatu, a nalewka stanie się bez smaku. Dlatego świeże zioła preparuje się zwykle spirytusem 70% (rozcieńczonym przegotowaną wodą lub połączonym z wódką), a zioła suche i owoce alkoholem 40-70%. Nalewki powinny długo leżakować. Większość z nich osiąga najlepszy smak dopiero po 2 lub 3 latach.

W listopadowym wydaniu Werandy Country przepisy m.in. na Lipóweczkę, Kasztankę, Rozmarynówkę i Benedyktynkę.

ZOBACZ CAŁĄ SESJĘ W NOWYM, LISTOPADOWYM WYDANIU WERANDY COUNTRY