Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Orzechowe smaki

Cukinia z sosem orzechowym
 
 


Najsłynniejsze orzechy – włoskie – przypominały starożytnym głowę. Skórka, pod nią skorupka–czaszka, a w niej to, co najcenniejsze, czyli owoc-mózg. Uważano je za smakołyki, którymi należy się delektować, żeby mądrzej mówić.

Wystarczy, jeśli codziennie zjemy garść orzechów, aby matowe włosy nabrały połysku, a słabe i kruche paznokcie przestały się łamać. Nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk i żelazo wzmacniają zresztą cały organizm. Do tego witaminy: A poprawia wzrok, B pozwala przez długi czas utrzymywać równowagę psychiczną, E chroni skórę przed zmarszczkami. Orzechy zawierają dużo tłuszczu, ale mimo to są bardzo zdrowe. Udowodniono, że szczególnie włoskie obniżają poziom cholesterolu. Chronią też przed miażdżycą i chorobami serca, a magnez ułatwia uczenie się.

Jednak nie te zalety sprawiły, że orzechowce rosły w ogrodach króla Salomona, a królowa Saby zmonopolizowała dostawy pistacji do Syrii, przeznaczając je wyłącznie dla siebie i swoich faworytów. Otóż ukryte w łupinkach jąderka wzmagały pożądanie i, jak twierdził Wergiliusz, „pozwalały mężczyźnie zaspokoić wszystkie pragnienia żony”. W Rzymie włoskimi orzechami posypywano nowożeńców, w Indiach kokosy były symbolem płodności, w Anglii uważano, że kasztany pobudzają Wenus.

Leonardo da Vinci miał w swojej bibliotece tylko jedną książkę kucharską. Była to „De honesta voluptate et valetudine” niejakiego Platiny, włoskiego filozofa i humanisty, prefekta Biblioteki Watykańskiej i smakosza. Platina był wielbicielem orzeszków piniowych. „Uważa się, że jedzone dość często z rodzynkami – pisał – mogą nawet pobudzać ukrytą namiętność. Mają też tę samą moc, kiedy są doprawione cukrem. Szlachetnie urodzeni i bogaci jedzą je często podczas Wielkiego Postu jako pierwsze danie i ostatnie”. Warto spróbować tego renesansowego toskańskiego przysmaku.

reklama

PRZEWODNIK PO ORZECHACH:


Włoskie – owoce jednego z najstarszych drzew. Pochodzą z Azji Mniejszej i krajów Morza Kaspijskiego. Służą do produkcji bardzo skutecznej przy dolegliwościach żołądkowych orzechówki. Mają wielkie wartości odżywcze, zawierają kwas lanolinowy. Doskonałe do sałatek owocowych, kremów, lodów i wypieków. Są niezastąpionym składnikiem słynnego bułgarskiego chłodnika tarator.

Piniowe – jadalne nasiona pinii, najszlachetniejsze pochodzą z Toskanii. Te podłużne, kremowobiałe, tłuste orzeszki mają delikatny słodko-kwaśny smak. Dekoruje się nimi dania mięsne i z ryżu, prażone na patelni dodaje do sałatek.

Laskowe – zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E, fosfor i magnez. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni, są bardzo pożywne.

Pistacjowe – najdroższe orzechy, pochodzą z Azji i Środkowego Wschodu. Źródło żelaza. Najlepiej kupować je w łupinach. Stosuje się je, by nadać zielony kolor innym potrawom.

Fistaszki (ziemne lub arachidowe) – tak naprawdę nie są orzechami, lecz owocami strączkowymi, jak groch czy fasola, tyle że wykopuje się je z ziemi. To bogactwo kwasu foliowego. Powinny je chrupać kobiety, które chcą zajść w ciążę, a także osoby ruchliwe, aktywne. Zawierają pełnowartościowe białko roślinne, dlatego wskazane są dla wegetarian.

Kokosowe – ich niskokaloryczne mleczko obfituje w witaminę C i jest podstawowym składnikiem kuchni indonezyjskiej. Pomagają zachować szczupłą sylwetkę. Wiórki kokosowe dodaje się do wypieków i deserów.

Migdały – zawierają prawie 90 procent tłuszczów nienasyconych. Są znakomitym źródłem błonnika i witaminy E, o czym wiedzieli już starożytni Izraelici i Fenicjanie.

Nerkowce – nazywane też małpimi orzechami, są cennym źródłem cynku, magnezu i potasu oraz witaminy E. Pochodzą z Ameryki Południowej. Sok z ich drzewa używany jest jako niemożliwy do zmazania atrament.

Pekany – podobne do włoskich, ale delikatniejsze. Oleiste, mają dużo witamin B1 i B2. Rosną w Ameryce Północnej, są przysmakiem Indian.

Makadamia – pochodzą z Australii, największe plantacje stworzono jednak na Hawajach. Te miękkie i smaczne orzeszki są wyśmienite na deser lub jako dodatek do koktajli.

Brazylijskie – znad Amazonki i Orinoko. Podłużne, oleiste, prawie białe orzechy przypominają w smaku migdały. Nadają się do pieczenia i na przekąskę. Korę orzesznicy wyniosłej stosowano do uszczelniania okrętów.

Wszystkie gotowe do jedzenia łuskane orzechy są najczęściej siarkowane, żeby zapobiec rozwojowi bakterii i grzybów. Dlatego najlepiej kupować je w łupinach, które chronią przed jełczeniem. Świeżość i smak zachowają długo, jeśli będziemy je przechowywać zamknięte w słoiku, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
 

Zobacz również: