Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Miód - jaki wybrać?

 
 

Jeśli zjesz codziennie przez miesiąc przynajmniej jedną łyżkę miodu, zwiększy się twoja odporność, nabierzesz  sił, lepiej będzie pracować serce i poprawi się praca jelit. Ale żeby zafundować sobie porcję zdrowia, a nie rozpuszczony cukier, musisz kupić dobry miód:

- Najlepiej prosto z pasieki. Szukaj słoików, które na etykiecie mają jej nazwę, adres i telefon pszczelarza.
- Nie bój się przed zakupem odkręcić opakowanie i powąchać miód. Tak sprawdzisz, czy nie sfermentował i czy jest prawdziwy. Taki od pszczół karmionych cukrem smakuje lekko kwaskowato, ale wcale nie pachnie.
- Tylko prawdziwy miód układa się w piramidkę, gdy się go leje, i ma prawo się skrystalizować (to wcale nie znaczy, że się zepsuł).
- Można nawet kupić miód kremowany. Jest utarty, a nie podgrzany, nie traci nic ze swojej zdrowotnej mocy, ale łatwiej go rozsmarować na chlebie.

 

Rodzaje miodów i ich właściwości

 

1. Miód spadziowy


Spadź to kropelki produkowane przez mszyce, które pojawiają się na liściach i igłach drzew. Pszczoły traktują te owady tak jak człowiek krowy i chętnie zbierają wytworzone przez nie „mleczko”. To dla nich cenny pokarm, szczególnie gdy lato jest suche i na kwiatach znajdują niewiele nektaru. Miody ze spadzi iglastej i liściastej mają ciemną barwę, szybko i mocno się krystalizują. Spadź nie pojawia się co roku, dlatego to jedne z najdroższych miodów w Polsce. Ale warto je kupować, bo są też jednymi z najzdrowszych.
 
Dla kogo?
- Działa antywirusowo (ze spadzi iglastej nawet mocniej niż z liściastej), wyleczy więc szybko kaszel i chrypę.  
- Iglasty pomoże na wrażliwy żołądek, zaparcia oraz biegunki, a także na chore serce. Liściasty wspomaga pracę nerek i wątroby. 
 
Z czym go jeść?­­
- Pasuje do sosu winegret z dodatkiem tymianku i lawendy – idealnego do polania sałatki z rukoli, z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich albo koziego serka.
 

2. Miód lipowy


Zostaje płynny przynajmniej kilka tygodni. To z niego najczęściej powstawał staropolski miód pitny Lipiec. 
 
Dla kogo? 
Pomaga na gorączkę, zaburzenia krążenia i lekko obniża ciśnienie. To też balsam dla duszy – zwalcza bezsenność, łagodzi stres, wzmacnia organizm.
 
Z czym go jeść? 
Smakuje na kanapce z białym serem, a w naparze miętowym ze świeżym imbirem stawia na nogi z rana.
 

3. Miód faceliowy


Facelię nazywa się królową roślin miododajnych, bo daje dużo nektaru. Powstaje z niej delikatny jasny miód.
 
Dla kogo? 
Zwalczy zmęczenie po pracy w ogrodzie czy treningu, w czasie intensywnej nauki. Odtruwa organizm, wspomaga leczenie astmy. 
 
Z czym go jeść? 
Jest lekko kwaskowaty, pasuje do lemoniady.
 

4. Miód gryczany


Choć gryka ma drobniutkie białe kwiatki, to miód z ich nektaru jest niemal czarny, o bardzo wyrazistym korzennym smaku.  
 
Dla kogo?
Ma sporo rutyny, która razem z witaminą C poprawia odporność i wspomaga układ krwionośny. Sięgaj po niego, jeśli leczysz się na nadciśnienie czy miażdżycę. Pomoże też wrócić do sił po chorobie i wyleczy spierzchnięte usta.
 
Z czym go jeść? 
Pasuje do wytrawnych dań, np. jako glazura do pieczonych mięs. Z musztardą doprawi zupę krem z pomidorów, a z bazylią, szałwią i migdałami – makaron. 
 

5. Miód akacjowy


Ma delikatny smak i słomkowy kolor, długo jest płynny, a nawet kiedy się skrystalizuje, zostaje miękki i dobry do smarowania. 
 
Dla kogo?
Pomaga na nadkwasotę, zgagę, stan zapalny żołądka i jelit.
 
Z czym go jeść?
Łatwo się rozpuszcza w wodzie, więc można nim słodzić koktajle i dodawać do jogurtu. Ulubiony miód dzieciaków.
 
reklama
 

6. Miód leśny malinowy


Powstaje z nektaru zbieranego w dzikim, czystym środowisku. Kiedy go powąchasz, wyczujesz aromat malin. Krystalizuje się na gładko i robi się niemal biały.
 
Dla kogo?
Przywróci apetyt niejadkom. Walczy z przeziębieniem, działając napotnie, zbija gorączkę.
 
Z czym go jeść?
Do letniej owsianki z owocami, do ziołowej herbatki, np. naparu z zielonej herbaty i lawendy albo z mięty. Ale dodawajgo dopiero wtedy, gdy napój przestygnie.
 

7. Miód wrzosowy


Rzadki, dość drogi miód, najświeższy we wrześniu. Ma lekko galaretowatą konsystencję i gorzkawy smak. Szukaj miodu  z polskich wrzosowisk w Borach Dolnośląskich, na Pomorzu i Mazowszu (w okolicach Zabrodzia). 
 
Dla kogo?
Mężczyznom po czterdziestce pomoże zapobiec problemom z prostatą. Wspiera pracę nerek, łagodzi ból gardła.
 
Z czym go jeść?
Rób z niego nalewki, polej grillowane brzoskwinie, filet z kurczaka albo kozi serek. Pani Karolina z Pasieki Fujarskich w Czaplinku robi z nim lody. Miksuje łyżkę miodu, 2 banany, wanilię i sok z połówki cytryny. I zmraża przez 2 godziny.
 

8. Miód manuka


Miód Manuka powstaje wyłącznie na terenie Nowej Zelandii. Posiada bardzo duże właściwości lecznicze. Powstaje z drzewa Manori, jest gęsty, ma kolor mleczny. Zanim trafi na rynek przechodzi wiele badań.

Dla kogo?
Miód Manuka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ma pozytywny wpływ na jelita i żołądek. Wspiera odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na skórę - pomaga w leczeniu trądziku. Przyspiesza także gojenie się ran i odleżyn.

Z czym go jeść?
Dziennie powinno się spożywać 1-2 łyżeczek miodu. Można także rozpuścić go w ciepłym płynie lub dodawać do ulubionych potraw.

Co jeszcze dają nam pszczoły?

 

1. Propolis (kit pszczeli)


To pełna witamin i minerałów mieszanka żywic, którą pszczoły uszczelniają gniazdo. Wpływa pozytywnie na choroby skóry. Na choroby skóry i rany pomoże maść: 3 części wazeliny kosmetycznej podgrzewaj w piekarniku (70ºC) z 1 częścią sproszkowanego propolisu.  Przetrzyj przez gazę i smaruj. 
 

2. Pyłek pszczeli 


1-2 łyżeczki rozpuść w wodzie i pij codziennie. Naturalnie przeciwdziała miażdżycy i nadciśnieniu. Wspiera pracę trzustki, wątroby. Pomaga na wrzody żołądka. Pomaga na nerwy i przy odchudzaniu.  
 

3. wosk


Świece z niego pięknie pachną, łagodzą stres i oczyszczają powietrze.
 

Jak się obchodzić z miodem?


• Najlepiej przechowywać go w szczelnym słoiku, w suchej ciemnej szafce. Nie trzymaj miodu w lodówce.
• Powinno się go zjeść w ciągu 3 lat od wlania do słoika.
• Na odporność pij 2 łyżki miodu rozpuszczone w wodzie z łyżeczką octu. Nie nastawiaj go na noc, bo traci cenne właściwości, a jeśli dodajesz cytrynę, to w ostatniej chwili – radzi pani Karolina z Pasieki Fujarskich. 
• Podgrzewaj miód maksymalnie do 45°C, inaczej zamienia się w cukier. Najlepsza temperatura do picia wody z miodem to 37°C. 
• Wyjadanie miodu prosto ze słoika to zły pomysł. Dotykaj go tylko czystą łyżeczką, żeby się nie psuł.
 

Miodowe zapasy


Dodawaj do przetworów łyżeczkę miodu. Nie tylko dla smaku i zdrowia. Będą miały ładniejszy kolor, miód je dodatkowo zakonserwuje.
Do dżemów i musów owocowych – akacjowy i lipowy
Do pikli i kiszonek – spadziowy
Do przecierów, dżemów i kompotów z jabłek – gryczany­­
Wymieszaj miód z suszonymi ziołami albo dodaj do nalewki ziołowej.
Miód z pędami jodły, świerku lub modrzewia  na kaszel, katar, anginę i zapalenie oskrzeli
Z nagietkiem – na bóle miesiączkowe
Z jeżówką – na odporność
Z pokrzywą – odtruwający i przeciwreumatyczny
Z głogiem – na serce i nadciśnienie
 
 
Za pomoc w przygotowaniu artykułu dziękujemy państwu Karolinie i Grzegorzowi Fujarskim z PASIEKI FUJARSKICH.
 
Tekst: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: shutterstock
Weranda Country 9/2017

Zobacz również: