Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pyszne lato

Pyszne lato Fot. Stockfood/free,Shutterstock  
 
 

Zmień dietę na letnią, dobrze na tym wyjdziesz. Mniej mięsa, więcej nabiału, owocowy koktajl zamiast tłustego sosu. Ładna pogoda poprawia humor, nie trzeba dosładzać sobie życia cukrem.

Owocowe przekąski

Najzdrowsze są te w pełni dojrzałe. Nie zastąpi ich sok, w którym brak cennego błonnika i pektyn. Za to dobrym rozwiązaniem, szczególnie gdy zaczną więdnąć, jest koktajl z owoców zmikso-
wanych w całości albo kompot. Pamiętaj jednak, że choć owoce są fantastycznym źródłem witamin i antyoksydantów, zawierają też sporo cukru i nie można ich jeść bezkarnie. Pół kilo dziennie to bezpieczna dawka.

Młode jest zdrowe

Jedz świeże i chrupiące warzywa: młodą marchewkę, kalarepę, ogórki, cukinię. Do tego bakłażany, szparagi czy młode ziemniaki. Jeśli skórka jest jadalna, nie obieraj, bo pod nią skrywa się najwięcej witamin. A żeby pozbyć się pestycydów, spryskaj skórkę mieszanką wody i octu (pół na pół) z odrobiną sody oczyszczonej, zostaw
na kwadrans, opłucz. I można jeść. – Ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach, wrzucając do wrzątku, a nie do zimnej wody – nie stracą swoich wartości – radzi Monika Dziemidowicz, dietetyczka. Podaj je z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. To tradycyjny letni obiad i pełnowartościowy zdrowy posiłek.

Sezon pełen korzyści

Kiedy nie jest już zimno, nasz organizm nie musi zużywać energii, by się ogrzać. Warto więc ograniczyć ilość mięsa i jeść lżej. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie weekendu bez karkówki z grilla, koniecznie uzupełnij posiłek dużą miską sałatki z pomidorami, brokułami, kalarepą czy brukselką i odrobiną czosnku. Zawarte
w nich przeciwutleniacze poradzą sobie ze szkodliwym działaniem dymu i spalenizny. Wykorzystaj lato, aby chronić się przed osteoporozą – jedz nabiał. Bogaty w wapń, główny składnik kości, wchłania się tylko dzięki witaminie D. A tej przecież dostarczają nam kąpiele słoneczne.

Sposoby na orzeźwienie

To przede wszystkim woda – minimum 30 ml na kilogram masy ciała dziennie. Aby wykorzystać ją do nawilżenia, organizm potrzebuje glukozy, np. z owoców. Szczególnie te wodniste (czereśnie, melon czy arbuz) pomogą nam uzupełnić braki płynów. Do wody popijanej przy jedzeniu nie dodawaj lodu. Oziębiony żołądek będzie miał problemy z trawieniem. Z tego samego powodu nie polecamy też lodów na deser. Lepiej się na nie skusić między posiłkami. Co ciekawe, orzeźwienie dadzą ciepłe i ostre w smaku potrawy, np. z dodatkiem imbiru i chili, a także herbata. Choć kojarzą się bardziej z zimą, to dzięki temu, że otwierają pory skóry, pozwolą nam się łatwiej ochłodzić – przez wydzielanie wody z organizmu. Pocenie się, choć niezbyt przyjemne, działa oczyszczająco, lepiej więc nie blokować go całkowicie. Jeśli dla kogoś jest to duży problem, pomogą kwaśne potrawy i woda
z cytryną. Chłodząco działają też bulgur i kasza orkiszowa, które sprawdzą się jako podstawa sałatek.

Uwaga na słońce

Jego silne działanie może zaszkodzić oczom. Aby temu zapobiec, jedz dużo jagód, bogatego w luteinę szpinaku i brokułów. Pij też sok z granatu. Z kolei produkty z beta-karotenem, np. brzoskwinie, młoda marchew i papryka, pomogą chronić skórę przed słońcem.


Koktajl wzmacniająco-nawilżający
Weź: •szklankę malin lub borówek amerykańskich •2-3 garści świeżego szpinaku •2 suszone daktyle •łyżeczkę sezamu •łyżeczkę kakao •¼ szklanki jogurtu albo kefiru

Odżywczy koktajl z siemieniem lnianym
Weź: •szklankę truskawek •3 marchewki •banana •2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego •pół szklanki jogurtu lub kefiru •szczyptę cynamonu
W razie alergii jogurt i kefir możesz zastąpić mlekiem sojowym albo ryżowym. Zmiksuj składniki koktajlu i pij na zdrowie!

Sałatka kalarepowa z młodą marchewką i zieloną kolendrą
Weź: •2 kalarepy •młodą marchewkę •¼ filiżanki posiekanej kolendry •sól  na sos: •łyżkę soku z imbiru lub kilka posiekanych plasterków korzenia •łyżkę octu ryżowego •łyżkę oleju sezamowego
Warzywa obierz i pokrój w słupki. Składniki sosu zmiksuj na jednolitą masę i polej nim sałatkę. Posyp kolendrą i jedz od razu.

Pstrąg z bulgurem
Weź: •średniej wielkości wypatroszonego pstrąga •2 ząbki czosnku •garść liści szałwii •łyżeczkę masła •pół szklanki drobnego bulguru •garść liści mięty •ogórka •pół papryki •sól •oliwę
Do ryby włóż masło z posiekaną szałwią i czosnkiem oraz odrobiną soli. Zawiń w folię aluminiową i piecz 20 minut w 220ºC. Bulgur posól, dodaj przekrojony ząbek czosnku i zalej szklanką wrzątku. Zostaw pod przykryciem na 15 minut. Wyjmij czosnek, dorzuć pokrojone warzywa i posiekaną miętę, polej łyżką oliwy i podawaj z rybą.

Letnia sałatka pomidorowa
Weź: •kilka garści kolorowych sałat •2 pomidory malinowe lub kilka koktajlowych •pół szklanki ziaren granatu •2 gałązki selera naciowego •2-3 łyżki ziaren słonecznika •2 łyżki soku
z pomarańczy •2 łyżki oliwy z oliwek •kilka kropel sosu sojowego •ewentualnie kilka szparagów
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Gdy się zarumienią, polej sosem sojowym, dodaj do pokrojonych pomidorów i selera, ziaren granatu, zblanszowanych szparagów oraz sałaty. Polej sokiem z pomarańczy i oliwą.

Za przepisy i pomoc w przygotowaniu artykułu dziękujemy Monice Dziemidowicz z poradni ekoDIETETYK,
www.ekodietetyk.pl, tel. 601 939 459.

Tekst Joanna Zaguła   Stockfood/free,Shutterstock

reklama
Weranda Country nr 6/2016

Zobacz również: