Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Rewolucja w beztłuszczowym gotowaniu

Rewolucja w beztłuszczowym gotowaniu
 
 


Gotowanie to wielka przyjemność nie tylko dla wytrawnych kucharzy, ale przede wszystkim dla smakoszy potraw. Aby wraz z ucztą dla podniebienia zafundować sobie odżywczy i zdrowy posiłek, uwagę warto zwrócić nie tylko na to, z jakich produktów będzie on się składał, ale w czym go przyrządzimy. Czy oprócz nowoczesnych parowarów i żeliwnych brytfann znajdziemy naczynia, w których przygotujemy smaczne, beztłuszczowe dania?

Wybór pada na produkty ceramiczne, które popularność zyskały już w czasach starożytnych. I to nie tylko ze względu na dostępność surowca, ale przede wszystkim na walory smakowe i zdrowotne, jakie niosło ze sobą przygotowywanie w nich potraw. Dziś, bez wątpienia tzw. garnki rzymskie przeżywają swój renesans. A to dlatego, że można w nich upichcić soczyste, pełne aromatu oraz smaku potrawy… i to no dodatek bez grama tłuszczu.

reklama

Pieczenie na wodzie
W odpowiedzi na rosnącą świadomość zdrowego stylu życia marka Dafi wprowadziła na rynek garnek ceramiczny zwany Naczyniem Beztłuszczowym. Na czym polega jego fenomen? Wszystko opiera się o działanie wody, a dokładniej o jej obieg zarówno w naczyniu, jak i piekarniku. Przed każdymi pieczeniem garnek należy namoczyć w zimnej, najlepiej przefiltrowanej wodzie. Pory gliny wchłaniają ją, po czym przy stopniowym ogrzewaniu przemieniają w parę. To dzięki niej możemy uzyskać soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz potrawy. I co najważniejsze, do ich przyrządzenia nie trzeba stosować tłuszczu. Mięso, ryby, czy zapiekanki duszą się w sosie własnym. To świetna propozycja dla osób preferujących niskokaloryczną dietę oraz zmagających się wysokim cholesterolem. 

Smacznie i zdrowo
W Naczyniu Beztłuszczowym przygotujemy najróżniejsze smakołyki. Można w nim upiec domowy chleb, apetyczną lasagne, o daniach mięsnych i rybnych nie wspominając. W sezonie wiosenno – letnim sprawdzi się ono szczególnie przy warzywnym menu. Zapiekanki z młodych ziemniaków, z dodatkiem cukinii, papryki i swojskiej wędzonki bez wątpienia podbiją serce niejednego smakosza. W garnku ceramicznym ugotujemy także zupy oraz buliony, bez utraty substancji odżywczych i walorów zapachowych.

Ekologiczne gotowanie
W sztuce kulinarnej liczy się każdy szczegół – od składników dań po akcesoria, jakich używamy w kuchni. To dlatego Naczynia Beztłuszczowe wykonywane są z naturalnych surowców. Nawet celowo nie są poddawane procesowi szkliwienia. Wszystko po to, aby z wody wnikającej w gliniane pory, mogła powstać wspominana już para. To również sprawia, że do ich mycia nie musimy używać detergentów, które później mogłyby wnikać w potrawy. Wystarczy, że po pieczeniu wymyjemy garnek w ciepłej wodzie i wysuszymy w piekarniku. Taka technologia produktu powala wrócić do natury, do tego, co jest zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu.

Po smakowite przepisy m.in. na dynię faszerowaną oraz chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zapraszamy na stronę internetową www.garnek-rzymski.pl

www.sklep.dafisystems.pl