Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Owoce na lodzie

Owoce na lodzie Sorbet malinowy z miętą najlepiej smakuje latem.
 
 


Sorbet paniom nie idzie w biodra, jest pyszny, elegancki, a zrobić go można bardzo łatwo. Gdy w ogródkach dojrzewają pierwsze owoce, pora wyczarować z nich najstarszy mrożony deser świata.

Podobno recepturę na ten pyszny deser przywiózł z Chin Marco Polo. Na pewno sorbety z miodu, owoców i… śniegu jadali paryżanie w XVII wieku. Cukiernicy przygotowują sorbety w maszynce do lodów. W domu można użyć blendera. By sorbet był puszysty trzeba, przestrzegać kilku reguł.

Po pierwsze, z umiarem dodajemy alkohol i cukier. Jeśli przesadzimy, może źle zamarzać (albo wcale). Lepiej więc zagotować syrop cukrowy i doprawiać nim owoce do smaku. Po drugie, natura górą. Łatwiej zrobić sorbet z musu owocowego niż z soku, który zbryla się podczas zamrażania.

Na koniec zamrożony sorbet wyjmujemy z lodówki po 3 godzinach, zostawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym miksujemy tnącą końcówką blendera i wstawiamy do zamrażalnika jeszcze na 15 minut. By nie topniał za szybko, podajemy go w ochłodzonych miseczkach lub wydrążonych, wyjętych z lodówki, połówkach pomarańczy, grejpfrutów albo melonów. Oczywiście ozdabiamy zielonym listkiem bądź kwiatkiem.

reklama

PRZEPISY NA PYSZNE SORBETY:


SYROP CUKROWY

Weź: •pół litra wody •pół kilograma cukru

W metalowym garnku zagotuj składniki na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kryształki cukru na brzegach garnka zsuwaj do syropu pędzelkiem umoczonym w wodzie. Zapobiega to tworzeniu się cukrowych bryłek w syropie. Gdy się zagotuje, zdejmij po minucie z gazu (nie mieszaj!). Ostudź w zimnej wodzie i wlej do słoika.

***

POZIOMKOWY Z SZAMPANEM
Weź: •pół kilograma poziomek •200 g cukru •200 ml szampana •białko z jaja

Świeżo zebrane w lesie poziomki umyj i przetrzyj przez sito, cukier rozpuść w szampanie. Białko ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z owocami i szampanem. Zamroź, mieszaj co pół godziny, na koniec udekoruj listkami i poziomkami.