Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Jak przetrwać chłody i nie zbankrutować?

Zimą trzeba się dobrze umościć i uszczelnić. I przytulić.
Zimą trzeba się dobrze umościć i uszczelnić. I przytulić.

Kaloryfery i piecyki dużo dają, ale też sporo zabierają – z naszego portfela. No to przykręcamy, cieszymy się zaoszczędzoną na rachunkach kasą i włączamy tryb ekogrzania.

Gotowi? Świetnie. To zaczynamy!

Po pierwsze: trzeba się dobrze umościć i uszczelnić.

Przyda się gruba wykładzina albo dywan zamiast gołej posadzki (10 procent ciepła ucieka właśnie przez podłogę). I grube zasłony zamiast firanek. Pilnuj także, by drzwi do pokojów, w których nie przebywasz, były pozamykane. Niby oczywistość, ale rzadko się o tym pamięta.

W tym samym pakiecie dodajmy porządne uszczelnienie okien. Dorzucamy jeszcze zestaw grubych koców do polegiwania na kanapie, a z rzeczy osobistych: ciepłą bieliznę i wełniane skarpety.

Po drugie: ruszaj się!

To, że za oknem mrok i ziąb, nie oznacza, że można cały dzień siedzieć przed komputerem. Bo kto siedzi, ten marznie. Włącz muzykę i poruszaj się trochę. Zrób nadprogramowe porządki, posegreguj ciuchy, poszalej z mopem i odkurzaczem. Natychmiast odechce ci się podkręcać kaloryfery.

reklama


Po trzecie: zjedz i napij się ciepłego.

Oczywiście tego, co należycie rozgrzewa. Imbir, kardamon, cynamon czy czosnek stymulują układ krwionośny – i już mamy kilka stopni ekstra. 

Po czwarte: zainwestuj w termofor.

Stare, ale jare. Naprawdę nic tak szybko nie rozgrzewa pod kołdrą jak on. A wybór wzorów i kolorów współczesnych termoforów jest naprawdę niesamowity.

Po piąte: dbaj o mikroklimat.

Inni członkowie rodziny to doskonałe źródła grzania – w kupie cieplej, wiadomo! A i milej. Dlatego wieczorny film oglądajcie razem, pod jedną kołdrą, obowiązkowo przytuleni.

I nie zapomnij postawić na kaloryferze rynienki z wodą – wlej jeszcze parę kropel olejku z geranium lub lawendy. Będzie ciepło, miło i pachnąco.


WK-DCh
fot. shutterstock 

Weranda Country nr 11/2016

Zobacz również: