Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Niech się woda nie marnuje!

Niech się woda nie marnuje!
Niech się woda nie marnuje!

Nie wylewaj wody, to bez sensu! Nawet ta, wydawałoby się, brudna, po gotowaniu warzyw czy ryżu, może się jeszcze przydać!

Jak to? Po prostu! Woda z gotowania może mieć swoje drugie zastosowanie. Trzeba tylko się zorganizować i nabrać nowych zwyczajów.   

* Woda po gotowaniu ryżu sprawdzi się jako... płukanka do włosów.  Odżywi je i nabłyszczy.

* Woda po gotowaniu ziemniaków to świetny... odkamieniacz! Wlej ją do czajnika i zagotuj, a pozbędziesz się niechcianego osadu z kamienie.   

reklama


* Woda po gotowaniu warzyw nada się do... zupy jarzynowej. Odcedź warzywa nad garnkiem, a odzyskany płyn użyj ponownie.   

* Woda po gotowaniu jajek też się jeszcze może przydać. Na przykład do podlewania kwiatów. 

JZ 
fot. shutterstock 

Weranda Country nr 7/2016

Zobacz również: