Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Talerz na raz!

 Otrębowe talerze są sztywne, nie przemakają, mają przyjemny zapach chleba.
Otrębowe talerze są sztywne, nie przemakają, mają przyjemny zapach chleba.
Jednorazówki podobno mają ułatwiać życie. Ale w przypadku talerzy przynoszą więcej kłopotów niż korzyści. Plastikowe są za cienkie – obciążone jedzeniem gną się w rękach. Z kolei papierowe nie wytrzymują zup i sosów. Miękną i zaczynają przeciekać. Jedne i drugie szkodzą środowisku. 
 
Może w takim razie przerzucić się na talerze z otrąb pszennych? Wymyślił je w 1997 roku Jerzy Wysocki, syn, wnuk i prawnuk młynarzy. Widząc, ile otrąb powstaje przy produkcji mąki, zrobił z nich coś więcej niż owsiankę. Otrębowe talerze są sztywne, nie przemakają, mają przyjemny zapach chleba i na dodatek nie poparzymy nimi rąk. A kiedy już spełnią swoje zadanie, możemy nimi nakarmić zwierzęta lub wyrzucić na kompost. Rozkładają się w miesiąc! 10 sztuk firmy Biotrem to koszt ok. 10 zł.
 
Teksty: Weronika Kowalkowska   
Zdjęcia: living4media/free, pakamera, biotrem, aidtoartisans.org, shutterstock
reklama
Weranda Country nr 9/2014