Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Podziel się zakwasem

Chleb domowy.
 
 


Najlepszy jest chleb pieczony w domu. A jak w domu, to na zakwasie. Pradziwym – mówi Monika Witkowska, jedna z autorek Zakwasowej Mapy Polski. Rzecz jest banalnie prosta. Strona internetowa. Każdy, kto chce podzielić się swoim zakwasem, może się tam zarejestrować. Oglądasz i sprawdzasz, gdzie masz najbliżej. Na stronie są dokładne informacje: jaki to zakwas, jak się skontaktować, jak dojechać. I nie tylko.

„Jeśli chcesz dostać cząstkę zakwasu, odezwij się do mnie kilka dni wcześniej. Nie musisz zabierać ze sobą słoiczka ani żadnego naczynka, moja mama lub ja (o ile wtedy będę w domu) uraczy Cię również kawą i rozmową :) To jak, dasz się namówić? :)” – zachęca Agnieszka z Tomaszowa Lubelskiego. „Nie chcę niczego w zamian, będzie mi miło, jeśli mój zakwas pójdzie w świat i stanie się początkiem Twojej nowej pasji” – to Gosia z Wolimierza. Agata z Gołkowic prosi tylko o „ciekawe pomysły na chlebek”.

– Pomysł nie był mój, „ściągnęłyśmy” go od Czechów – mówi Monika. – Basia znalazła taką mapę w internecie. Dlaczego nie zrobić czegoś podobnego u nas? Pan Cuketka, twórca czeskiej mapy, nie miał nic przeciwko.

reklama

Dziewczyny, dwie Moniki – autorki blogów Stoliczku, nakryj się i Gotuje, bo lubi, oraz Basia od Makagigi i 55 pierników – są entuzjastkami gotowania, nie tylko pysznego, ale i zdrowego, bez chemii. Dlatego pomysł tak im się spodobał.

Zakwasowa mapa Polski działa od maja. Prawie codziennie zgłaszają się nowe osoby, które chcą podzielić się zakwasem. Jest też strona na facebooku, gdzie można oglądać to, co z darowanego zakwasu zostało upieczone.

zakwasowamapapolski.blogspot.com
www.facebook.com/ZakwasowaMapaPolski


Tekst: Joanna Halena, Beata Woźniak, Joanna Derda
Zdjęcia: Joanna Zatorska, Stockfood/Free, Shutterstock, materiały prasowe

Weranda Country nr 6/2013

Zobacz również: