Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jak poznać dobry chleb?

Jak poznać dobry chleb?
 
 


Przede wszystkim, dokładnie czytając skład na etykiecie. Główna zasada brzmi „im mniej, tym lepiej”.

Na przykład chleb na zakwasie powinien mieć cztery podstawowe składniki: zakwas właśnie, mąkę, wodę i sól, plus ewentualne dodatki typu kminek. Jeśli jest coś więcej, od razu włączmy sygnał alarmowy. Polepszacze i konserwanty sprawiają, że bochenek wygląda wspaniale, ale smakuje już gorzej. Szczególnie należy wystrzegać się:

E220 (dwutlenek siarki) – chroni pieczywo przed pleśnią, zjadany w dużych ilościach może podrażnić układ trawienny i oddechowy.
E330 (kwas cytrynowy) – może uczulać.
E341 (fosforan wapnia) – może zaburzać wchłanianie wapnia przez organizm.
E920 (L-cysteiny) – fałszują jakość użytej mąki. Podobnie działa mąka sojowa, a przy okazji uczula i psuje smak.

reklama

Jeżeli na bochenku nie ma metki, przeprowadzamy test wzrokowo-dotykowy:

•      Skórka powinna być dobrze wypieczona, chrupka, popękana (w romby) i złocista.
•      Dobre ciemne pieczywo jest szarobrązowe, kolor czekoladowy to znak barwienia karmelem. Im jaśniejsze pieczywo białe, tym gorszej jakości mąka.
•      Chleb powinien być ciężki i sprężysty.
•      Prawdziwy chleb nigdy nie kruszy się przy krojeniu. Pieczywo z terminem ważności ponad tydzień jest nafaszerowane konserwantami.

Zdrowo zapakuj

Nie wiadomo, kto wmówił nam, że najlepiej przechowywać jedzenie, szczelnie owijając je folią spożywczą. Tymczasem owa folia zdatna jest psu na budę i jedyne, w czym jest „dobra”, to w zanieczyszczaniu środowiska.

O wiele bardziej skuteczne i zdrowe są pojemniki wielorazowego użytku, papier albo… czysta bawełniana ściereczka.


Tekst: Redakcja

Weranda Country nr 6/2012