Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Upiększający kogel-mogel

Jajka Najbardziej wartościowe są jajka od kur, które mogą swobodnie biegać po podwórku.
 
 


Gdy zmęczone zimą cera i włosy domagają się intensywniejszej pielęgnacji, sięgnijmy po... kurze jajo. Nie dorównają mu żadne odżywcze koncentraty ani witaminowe suplementy.

W kruchej skorupce – niczym w kapsule przetrwania – jest wszystko, co potrzebne, by ptasiemu dziecku zapewnić dobry życiowy start: doskonale przyswajalne białko, kwasy omega, lecytyna, komplet witamin i mikroelementów. Nic więc dziwnego, że w naturze jajo to prawdziwy rarytas. Ptasi rodzice muszą strzec je jak oka w głowie, by nie padło łupem drapieżników. Ludzie zaś od dawien dawna hodują drób, żeby pożywnych i smacznych jaj mieć pod dostatkiem. Zresztą, nie tylko do jedzenia.

„Rycerze (...) na rozmaite uroczystości, wesela lub jadąc w odwiedziny do domów, w których były panny, układali włosy w pięknie poskręcane zwoje, które często smarowano białkiem dla połysku i mocy”, pisał Henryk Sienkiewicz w „Krzyżakach”. Nam takie średniowieczne zabiegi upiększające nie przypadłyby raczej do gustu, ale to nie powód, by z jajek w domowej kosmetyce w ogóle rezygnować. Żółtko jest wspaniałą odżywką dla każdego rodzaju cery i włosów, białko natomiast świetnie ściąga, odtłuszcza, matuje i wygładza skórę. Pamiętajmy tylko, że jeśli nie chcemy mieć do czynienia z salmonellą, jajka – nawet gdy nie zamierzamy ich jeść – trzeba zawsze dokładnie umyć ciepłą wodą i mydłem.
 

reklama

Skóra jak aksamit


Emulsja do cery suchej

Żółtko roztrzep widelcem, dodaj kilka kropel octu jabłkowego i pół łyżeczki płynnego miodu. Cały czas mieszając, wlewaj cienką strużką pół szklanki oliwy– powinna powstać półpłynna emulsja. W zamkniętym słoiczku możesz ją przechować w lodówce przez tydzień. Codziennie wieczorem, np. przed kąpielą, rozprowadź ją wacikiem na twarzy, szyi i dekolcie. Po 5–10 minutach zmyj ciepłą wodą. Już po kilku dniach zauważysz, że skóra jest lepiej nawilżona i bardziej elastyczna.

Maseczka witaminowa
Rozgnieć widelcem pół banana, wymieszaj z żółtkiem i łyżką gęstego jogurtu. Papkę nanieś na twarz i odczekaj 15 minut. Potem zmyj letnią wodą. Maseczka wspaniale odżywia i regeneruje skórę. Pod koniec zimy dobrze ją robić 1–2 razy w tygodniu przez co najmniej miesiąc.

Weranda Country nr 2/2011

Zobacz również: