Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Solone zioła

Z ziół można zrobić takie same przetwory, jak z warzyw i owoców.
Z ziół można zrobić takie same przetwory, jak z warzyw i owoców.
Z warzyw i owoców robimy przetwory, tak samo możemy zachować aromat ziół. Wysiane z początkiem września bazylia i koperek zdążą jeszcze podrosnąć na tyle, by zebrać młode listki. 
 
Siekamy je i wkładamy do słoika, przesypując grubymi warstwami soli kamiennej (powinna być też na wierzchu). Słoik zakręcamy i trzymamy w lodówce nawet całą zimę. Przyprawiamy potrawy zarówno ziołami, jak i solą, która ładnie pachnie.
 
Tekst: Łukasz Skop/Blog Bez Ogródek
Zdjęcia: GAP PHOTOS/EAST NEWS, STOCKFOOD/FREE, SHUTTERSTOCK
reklama
Weranda Country nr 6/2014