Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ogórki – dlaczego są gorzkie?

Dlaczego niektóre ogórki są gorzkie? Ma to związek ze źle wybraną odmianą lub z warunkami, w których rosły. Jakie są sposoby na to, aby nie gorzkniały?


Dlaczego ogórki gorzknieją?

Zdarza się, że ogórki grutnowe są gorzkie, przyczyną może być źle wybrana odmiana. Dlatego najlepiej kupować wiosną nowe polskie nasiona np. na przykład: ’Julian F1’ (najlepsze do kwaszenia), ’Krak F1’ (do kwaszenia i konserwowania), ’Grot F1’ (krótkie korniszonki). 

Inną przyczyną są złe warunki uprawy. Problemy stanowią zarówno zimno, jak i szusze po długotrwałych upałach. Co możesz zrobić? Gdy jest sucho, podlewaj ogórki deszczówką, a w czasie chłodów okrywaj je agrowłókniną.

Za gorycz odpowiadają kukurbitacyny. Gorzka substancja gromadzi się przede wszystkim w liściach, łodygach oraz korzeniach ogórka, w związku z tym warzywo jest bardziej gorzkie od ciemniejszej strony. Dlatego zawsze obieraj je od jasnego końca, gdzie był kwiat!

reklama

 

Ogórki najlepiej zjeść zaraz po zerwaniu

Ogórki najlepiej jeść lub kisić zaraz po zerwaniu, inaczej więdną i robią się puste w środku. Ogórki grutnowe najlepiej kisić do 8 godzin od zerwania!

 

 

Sposoby na gorzkie ogórki 

- Żeby ogórki nie gorzkniały, zbieraj je rano, zanim słońce mocniej przygrzeje i ogórki wytworzą goryczkę.

- Zrywaj delikatnie, dotykaj tylko ogonków i nie zgniataj owoców.

- Skórkę obieraj ostrym nożem, zawsze od jasnej strony, gdzie był kwiat (gromadzi się tu mniej gorzkiej substancji) ku ogonkowi. W ten sposób nie rozprowadzisz gorzkiego smaku po ogórku.

- Grządki z ogórkami podlewaj często, ale mało – szkodzą im zarówno susze, jak i obfite prysznice.

Stały stopień wilgotności zapewni takie urządzenie; nalej wodę do naczynia, zanurz w niej koniec skręconej niczym knot, zmoczonej wełnianej ściereczki, a drugi połóż przy korzeniach rośliny. Uzupełniaj wodę w naczyniu każdego dnia. Tak samo podlewaj melony.
 

Przepis: zupa ze świeżego ogórka

Weż:
• 2 małe ogórki gruntowe,
• pół kostki sera feta,
• garść mięty,
• łyżkę oliwy.

Z ogórków wyciśnij sok. Wlej go do blendera, dodaj fetę, miętę i oliwę. Zmiksuj na gładko. Podawaj z pełnoziarnistą grzanką.

Tekst: Weronika Kowalkowska
Fot. Shuttertock

Weranda Country nr 3/2008

Zobacz również: