Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wiosenny detoks – napój z natki pietruszki

Czy pod koniec zimy też czujecie się podenerwowani, zmęczeni i tęsknicie za zielenią?
 
Z jednej strony chciałoby się zjeść coś lekkiego i pełnego witamin, z drugiej – niczego sensownego nie ma jeszcze na straganach. Jeśli zimą pochłonęliście roczny przydział słodkości, tak jak ja, i macie ochotę na wiosenne sprzątanie, czyli detoks, by usunąć toksyny z organizmu, nie musicie od razu sięgać po katorżnicze diety czy magiczne suplementy. Zwłaszcza że ich wpływ często może nie być tak korzystny, jak reklamują.
 
Jest za to wiele wspaniałych, naturalnych, bezpiecznych i tanich sposobów, które pozwolą organizmowi rozruszać się na wiosnę. Idealny pomysł to natka pietruszki: dostarcza mnóstwa witaminy C i innych antyoksydantów (spowalniają starzenie) czy żelaza (jeśli mamy za mało, jesteśmy ciągle zmęczeni). Do tego dodajmy naturalny ocet jabłkowy, który wspomaga mikroflorę jelitową. Nie brzmi to może tak dobrze jak „dzięki temu detoksowi odmłodniejesz o 10 lat w tydzień!”, ale chyba nie o to chodzi, prawda?
 
Proponuję przygotowanie prostego, bezpiecznego i sprawdzonego sposobu na więcej energii wiosną! Taką miksturę można codziennie przygotowywać od nowa, jednak rano jestem dość zabiegana, dlatego najpierw robię starter, który przez kilka dni dodaję potem do wody.
 
reklama

 

Wiosenny detoks – Napój z natki pietruszki

 
Zrób stater
Weź: •2-3 duże natki pietruszki •500-700 ml octu jabłkowego lub innego, domowego (ważne, żeby był naturalny i „żywy”) •¼ papryczki chili (całej) •3 łyżki miodu 

Do podania:
•szklankę wody •2-3 łyżki startera (potem można nawet 3-4) •łyżeczkę drobniutko posiekanej natki pietruszki •łyżeczkę soku z cytryny •miód
 
Przygotowanie:
Natkę myjemy, siekamy, przekładamy do dużego słoja, dodajemy ocet, chili, miód. Ocet jabłkowy podgrzewamy do 35°C, nie więcej! (Jeśli nie masz termometru, pomiń ten krok). Zalewamy nim natkę i przyprawy, zostawiamy na trzy dni, codziennie potrząsając. Przecedzamy. Dzięki temu stworzymy bazę, którą będziemy mogli wykorzystać w razie potrzeby.

Do szklanki wody dodajemy kilka łyżek startera. Jeśli mamy ochotę, dosypmy więcej posiekanej pietruszki (można całość zblendować), sok z cytryny oraz odrobinę miodu. Pijemy pół szklanki rano, najlepiej przed śniadaniem, i resztę w ciągu dnia przez 7-10 dni.
 
Znam wiele osób, które piją taką miksturę codziennie, jednak osobiście wolę robić przerwy w każdej, nawet ziołowej i delikatnej domowej terapii.
 
Uwaga!
Jeśli karmisz piersią, detoks nie jest dla ciebie. Po wypiciu umyj zęby. Niektóre osoby źle tolerują miksturę na pusty żołądek – można ją też popijać małymi łykami w ciągu dnia. 
 
 
Radzi Klaudyna Hebda, miłośniczka ziół i autorka bloga klaudynahebda.pl
Fot. Shutterstock
Weranda Country 4/2018

Zobacz również: